Artur är årets söderortshjälte

Artur Mkrtchyan prisas för att oförtröttligt och med stor entusiasm peppa och träna barn och unga i Hagsätra oh Rågsved. – Jag blir jätteglad. Det är en uppskattning för det jag gör och inspirerar mig att fortsätta, säger Artur.

  • Publicerad 09:00, 5 okt 2018

Lokaltidningen Mitt i:s initiativ Min lokala söderortshjälte lyfter fram människor som gör gott, inspirerar andra, och bidrar till att skapa en positiv känsla i området där de bor.

Många nominerades, och till slut återstod tre finalister: Artur Mkrtchyan, Johan von Arnold och Faduma Mohamed. Det blev Artur Mkrtchyan som kammade hem segern.

– Jag blir jätteglad. Barnen i skolan har varit på mig och frågat om jag vinner och när det blir klart, säger Artur med ett leende.

Artur Mkrtchyan gratuleras som Mitt i:s lokala hjälte. Foto: Anna Z Ek

Vi träffas hemma i lägenheten i Hagsätra tillsammans med Arturs mamma nn och syster, som båda är mycket stolta.

Artur arbetar som elevassistent på Rågsvedsskolan och på fritidsgården i Rågsved på helgkvällar. Dessutom ägnar han all sin lediga tid åt ungdomar och träning. Han tränar boxning med tjejer och killar på Hagsätra fritidsgård och samlar ihop ungdomar som han tränar med flera gånger i veckan.

Vad är det som driver dig?

– Jag tycker om att hjälpa andra och jag vill få unga att tro på sig sig själva. Barnen i skolan såg mig i tidningen och att jag sa att jag tror på dem och vill att de ska tro på sig själva. De har kommit fram till mig och sagt att nu gör de det. Det gör mig glad.

Under en period tränat med ett gäng unga killar som var arbetslösa och hängde i Rågsveds centrum. Artur fixade gymkort till dem genom RCC och tränade med dem fem gånger i veckan. Dessutom ordnade han jobb till flera av dem.

– Polisen undrade varför det var så lugnt i Rågsved, de hade inget att göra, ingen hängde vid tunnelbanan. Om du tränar blir det en positiv spiral, du mår bättre, sover bättre, och får bra rutiner, säger han.

”Jag har inte alltid mått bra psykiskt, men Artur hjälpte mig att börja träna och det fick mig att må bättre. När jag tränar med mina kompisar får jag vara Artur och peppa dem” säger lillasyster Lilit. Artur Mkrtchyan har hjälpt både Lilit och mamma Rosa att komma igång med träningen. Båda är mycket stolta över sin hjälte. Foto: Anna Z Ek

Målet är en lokal

Nu tränar Artur med sina kollegor på skolan klockan 07 på morgonen. På kvällarna kör han med ungdomar utomhus eller på gymmet. Han har startat ett instagramkonto med träningsinspiration och är rådgivare för människor som aldrig har träffat. Allt gör han ideellt.

Vad betyder priset för dig?

– Det är en uppskattning för det jag gör och inspirerar mig att fortsätta. Målet är att hitta en lokal där jag kan träna med alla som vill. Det ska vara gratis och alla ska vara välkomna.