Arne är årets hjälte i Danderyd

Anders ”Arne” Arnstigen brinner för att stötta Danderyds unga. Nu får han pris för sina mångåriga insatser.

  • Publicerad 13:54, 24 sep 2018

Lokaltidningen Mitt i:s initiativ Min lokala Danderydshjälte lyfter fram människor som gör gott, inspirerar andra, och bidrar till att skapa en positiv känsla i området där de bor.

Många nominerades, och till slut återstod tre finalister: Jenny Grant, Anders Arnstigen, Elisabeth Norén och Maria Ellbrant.

Och segrare blev… Anders ”Arne” Arnstigen! Han prisas för sitt arbete på fritidsgården Fribergagården, där han jobbat nästan hela sitt yrkesliv. Motiveringen lyder: ”För att oförtröttligt och med stort engagemang i mer än 40 år ge unga ett tryggt sammanhang.”

Grattis Arne!

– Tackar, snälla! Det är alltid stort sånt här.

 Vad betyder utmärkelsen för dig?

– Jag är stolt över att ha tagit hem det, men det här delar jag med alla andra, både dom som var med i hjältegrejen och alla på fritidsgården.

Vad ska du göra med priset?

– Presentkort på möbler passar oss utmärkt här på gården. Jag ska dela det med ungdomarna. Vi ska måla om och fixa här.

Arne Arnstigen gratulerades med blommor och diplom.

Brinner för att stötta

Arne började sitt arbete med unga i Danderyd i ett projekt som specifikt handlade om att förebygga alkohol- och narkotikamissbruk i slutet av 70-talet. Det spåret har han fortsatt på.

Högst på Arnes agenda 2019? Att få bort hemmafesterna som högstadie- och gymnasieeleverna går på och där det finns alldeles för mycket alkohol och droger.

Nu måste vi få föräldrarna med oss

Anders ”Arne” Arnstigen

– Det är ungdomarnas ord. De vill inte ha de här festerna, men det är inte så lätt att stå emot. De känner sig pressade att gå. Nu måste vi få föräldrarna med oss, annars är det kört, säger Arne Arnstigen.

Arnes engagemang har betytt mycket för ungdomar som passerat fritidsgården genom åren. Det har han fått veta sedan han började använda sociala media för några år sedan.

– Sen så visar ungdomarna inte alltid sin uppskattning direkt, ha ha. Utan det kommer när de blir större och kanske bildat familj. Då får jag veta var de tog vägen, säger han.