Annika räddade områdets gröna oas

Under flera år kämpade Annika Poppler och hennes grannar i Fruängen mot planerna på ett höghus på områdets enda gröna oas. I vintras beslutade stadsbyggnadsnämnden att inte bygga huset. Nu nomineras Annika Poppler för sin outtröttliga kamp till Min lokala hjälte 2019.

  • Publicerad 08:00, 19 maj 2019

I slutet av Elsa Beskows gata i Fruängen finns ett litet grönområde. En gräsmatta och några träd. Det har grannarna i gjort till en grön oas med utemöbler, hängmatta, pingisbord och odling i pallkragar. Området används flitigt av grannarna och av de äldre och personalen på Fruängsgården. Länge såg området ut att vara hotat, eftersom staden planerade att bygga ett sex våningar högt hus på gräsmattan.

Bjöd in politiker till grönområdet

Men grannarna, med Annika Poppler i täten, protesterade. De bjöd in politiker, anlitade en arkitekt och utformade ett motförslag och engagerade sig på samrådsmöten.

– Jag var absolut inte ensam om det, det har inte bara varit min strid. Vi var en grupp människor i vårt kvarter som inte hade klarat oss utan varandra, säger Annika Poppler.

”Det är viktigt att lokalt ha ett grönområde för de som inte kan ta sig längre bort”, säger Annika Poppler. Foto: Christian Lärk

Viktigt område – för både barn och äldre

I vintras kom beskedet från stadsbyggnadsnämnden – en politisk majoritet hade röstat emot höghusbygget.

Varför är det så viktigt för dig att det här området får vara kvar?

– Det är viktigt att lokalt ha ett grönområde för de som inte kan ta sig längre bort, som de äldre på Fruängsgården. Som sjukgymnast och med det perspektivet tycker jag också att barn behöver utemiljöer och grönområden. Det är en kamp att få en ny generation att må bra och att hjälpa dem att ta sig bort från telefoner och datorer.

Att beskedet att husbygget inte blir av ska firas på kvarterets årliga sommarfest.

– Vi har mycket i startgroparna. Det finns till exempel önskemål om att ha en liten boulebana. Vi njuter av den grönskande oasen.