Anna Olheim är 37 år och bor i Älta där hon också har sitt café. Foto: Pekka Pääkkö

Anna fixar klappar till sjuka barn – kan bli Nackahjälte

Anna Olheim, 37, driver café Söta Drömmar i Älta centrum, där hon varje år fixar julklappsinsamlingar till sjuka och socialt utsatta barn. Nu är hon nominerad som en av kandidaterna till titeln ”Min lokala Nackahjälte”.

  • Publicerad 05:02, 11 feb 2020

Kanske har du sett julklappsträdet som står på café Söta Drömmar i Älta centrum inför jul? Gäster som vill får ta ett paket. I det ligger det en önskning från ett barn.

– Det kan vara barn i socialt utsatta familjer eller familjer där något annat har hänt som gör att de inte har möjlighet att köpa egna julklappar, förklarar Anna Olheim.

Insamlingen arrangeras av Älta kyrka, som sköter kontakten med familjerna, tillsammans med Anna Olheim.

Lyser upp julen för sjuka barn

Hon håller även i en annan insamling, där klapparna går till barn på Sachsska barnsjukhuset.

– Det var en bekant, Michelle, som drog igång det. Hon har själv har en dotter som har legat mycket på sjukhuset. Ett år när hon inte kunde hålla i det tog jag över och sen har jag fortsatt, säger Anna Olheim.

Hur hittar du energin?

– Jag är en väldigt engagerad person som är ivrig att hoppa på grejer. Många säger till mig att jag borde lugna ner mig lite, men det här är en del av min personlighet som jag inte kan stoppa, säger hon och fortsätter:

– Visst blir det mycket ibland men jag känner en skyldighet att hjälpa till. Om vi inte kan värna om varandra på lokal nivå, hur ska vi då kunna värna om varandra i världen?

Anna Olheim på fiket i Älta centrum. Foto: Pekka Pääkkö

Anna Olheim är 37 år och bor själv i Älta. Hon har drivit caféet i fem år och är med i centrumets företagarförening.

Hur känns det att bli nominerad till Nackahjälte?

– Jag är jätteglad och chockad. Jag tycker att jag bara gör mitt jobb. Jag jobbar på en plats som är central och har alltid velat att det här ska vara mer än bara ett café. En plattform och mötesplats för att det ska bli trevligt för alla som bor här.

Vad är en hjälte för dig?

– Någon som värnar om andra och som gör det villkorslöst och av välvilja.

 

Vem är din lokala hjälte?

Vem tycker du är en riktig vardagshjälte? Skriv till oss och berätta varför den personen ska nomineras och vad den gjort som gör vardagen lite bättre.

Här kan du nominera