Alli Darwich avbröt rånet mot Coop i Farmarstigen. Foto: Stefan Källstigen

Alli stoppade rånarna: ”Jag såg faran och agerade”

Alli Darwich stoppade i januari rånarna som slog till mot Coop – och fick ett vapen riktat mot sig. Nu kan han bli Min lokala Tyresöhjälte. – Jag såg en fara och agerade, säger han.

  • Publicerad 08:02, 31 mar 2019

Det var en onsdagsmorgon i mitten på januari. Alli Darwich var på väg till Tyresö gymnasium där han själv gick som elev och nu jobbar som trygghetsvärd. Han stannade till vid Coop i Farmarstigen för att handla en energidryck.

När det inte kom någon personal till kassan förstod han att allt inte stod rätt till och tittade in genom lagerdörren. Där inne var personalen och två män med vapen. Alli ropade ”Vad håller ni på med?” – och fick ett vapen riktat mot sig.

– En av männen blir väldigt arg, börjar viftat med pistolen och känns inte stabil. Mitt fokus var personalen. Jag fortsätter att gå emot rånarna för att få dem därifrån. Då stänger de dörren och försvinner, berättade Alli Darwich för Mitt i Tyresö några dagar efter rånet.

Hur ser du på det som hände nu i efterhand?

– Jag är uppvuxen med fyra äldre bröder som alla tränade kampsport och lärde mig självförsvar. Jag jobbade med dem på krogen i många år och har hamnat i liknande situationer förut.  Jag tänkte inte så mycket på vad som skulle kunna hända utan såg en fara och agerade. Det sitter i ryggraden liksom. Det är så jag har lärt mig, säger Alli Darwich som är målvaktstränare för IFK Haninges herrar och tränare för Hammarby Futsals herrar.

Hans familj har tyckt att händelsen har varit jobbig.

– De har varit väldigt oroliga och det förstår jag såklart, säger han.

Han har också fått många positiva reaktioner.

– Det blir man bara starkare av. Det gör allting lättare och har fått mig att förstå att jag gjorde något bra även om jag riskerade ganska mycket, säger Alli Darwich som är född och uppvuxen i Tyresö men numera bor i Skarpnäck.

Vem är din lokala hjälte?

Här kan du nominera