Aiyas middagsbjudning förhindrade ett självmord

Aiya Mohsen Ali har i flera år arbetat med barn och ungdomar i Järfälla för att ge dem en meningsfull fritid och sluta med sabotage, klotter och mobbning. Men hennes stora gärning ligger i hennes förmåga att lyssna – en förmåga som förra året avstyrde ett självmord. Aiya är nästa Järfällaprofil att nomineras till Min lokala hjälte.

  • Publicerad 08:51, 24 feb 2019

Aiya Mohsen Ali hade knappt hunnit innanför dörren efter att ha kommit hem från jobbet innan mobilen började plinga och ringa oavbrutet. Aiya var van, jobbet inom föreningen SWAT med särskilt utsatta ungdomar följer ofta med hem på kvällen.

Men den här gången var det annorlunda.

Det visade sig att en ung Järfällakille skickat mass-sms till sina anhöriga där han tagit avsked. Han kände sig inte älskad och såg ingen poäng med att fortsätta leva. Ingen av hans vänner kunde få tag på honom och därför satte de nu sitt hopp till Aiya.

”Ville få honom att prata”

Hon tvekade inte en sekund. Hon störtade ut genom dörren och försökte febrilt nå killen på telefon. När han till slut svarade plockade hon upp honom med bilen och tog med honom till ett kafé. Planen var enkel:

– Jag ville bara få honom att äta, lugna ner sig och prata, säger Aiya.

Till slut öppnade han upp och berättade om sina självmordsplaner.

– Vi pratade och pratade. Jag visade honom alla samtal och sms jag fått från folk som bryr sig. Bildbevis på att han var älskad.

Ungas psykiska hälsa allt sämre

Planen fungerade och enligt Aiya lever killen idag ett stabilt och fungerande liv.

Även om det var första och hittills enda gången hon avstyrt ett självmord så är händelsen enligt Aiya ändå på många sätt typisk.

– Jag har många samtal med ungdomar som går i liknande tankar. Ungas psykiska ohälsa har ökat dramatiskt.

Hur bryter man den trenden då?

– De behöver en vuxen som lyssnar, någon som inte är mamma eller pappa. Gör vi det, och hjälper de här ungdomarna, så har vi lagt grunden för stabilare kommande generationer.

Vem är din lokala hjälte?

Här kan du nominera: