Adrienne samarbetar med en skola, en kyrka och en läkare i Saldus för att fördela sakerna. Foto: Anna Wilson

Adrienne hjälper fattiga på lettisk landsbygd

Adrienne Cook ser till att avlagda prylar från Lidingö kommer till nytta i lettiska Saldus. För hennes insats att under många, många år skicka lastbilar med allt från leksaker till sjukhusutrustning till Lidingös vänort Saldus nomineras hon nu till ”Min lokala hjälte”.

  • Publicerad 08:28, 24 maj 2018

I en källare i Baggeby är banankartonger staplade på varandra nästa ända upp till taket. I lokalen trängs också barncyklar, möbler och medicinsk utrustning. Bas i källaren är Lidingöbon Adrienne Cook.

Vad gör du här?

– Här samlar och packar vi grejor som vi företag och privatpersoner skänkt. Vi lastar det på en långtradare och kör det till Saldus i Lettland två gånger om året.  Allt kommer till användning!

Är det verkligen så fattigt i Lettland?

– Det möter jag ofta från de som varit i Riga som är rikt och modernt . Då säger jag: Åk en halvtimme utanför Riga så får ni se! Det finns människor som inte har skor. Många jobbar utan att få lön.

Hur länge har du gjort det här?

– Sedan 1993. Jag fyller 75 om två veckor men jag kan inte sluta! Det är så underbara människor jag har lärt känna i Saldus. Om jag skänker en filt betyder det att någon blir varm. Cyklar betyder att barnen kan åka till skolan.

Vem är din lokala hjälte?

Vem tycker du är en riktig­ vardagshjälte? Skriv till oss och berätta varför den personen ska nomineras och vad den gjort som gör Lidingö lite bättre.

Är det kanske grannen som sandar isiga gång­vägar, din kollega som räddat liv eller kanske vännen som outtröttligt arbetar ideellt? Inom begreppet hjälte ryms det många.

Nominera

Nominera din lokala hjälte här!

Eller mejla ditt förslag till: hjaltelidingo@mitti.se och uppge namn, ort och gärna kontaktuppgifter till personen eller personerna­ det gäller. Uppge även dina kontaktuppgifter.

Vem vinner?

En jury utser vem av alla nominerade som får ut­märkelsen ”Min lokala ­Lidingöhjälte”.

Bland de som nominerar får 16 vinnare två biljetter var till ett genrep av Allsång på Skansen under sommaren 2018. Smörgås­bord på Solliden­restaurangen ingår.

Den som blir Min lokala­ hjälte får ett årskort för ­familjen på Skansen, en värdecheck på 2 000 kronor från Mio samt en inrednings­konsultation med en Mio-inredare.