Adrian Macéus skrev låten ”Det blir bättre” om mobbning och utfrysning – något han själv drabbades av i sin förra skola. Foto: Pekka Pääkkö

Adrian vågade prata om att vara mobbad – hjälper andra barn

Musikalstjärnan och skådespelaren Adrian Macéus vågade berätta att han frystes ut i skolan och skrev en låt om mobbning för att peppa andra. Nu är Adrian nominerad till att bli min lokala Östermalmshjälte 2020.

  • Publicerad 06:22, 5 apr 2020

14-årige Adrian Macéus från Östermalm har redan hunnit spelat huvudrollen i SVT:s julkalender och i Billy Elliot på Stadsteatern. Dessutom har han släppt egen musik.

Adrian frystes ut – släpper låt om mobbning

I fjol skrev han en låten ”Det blir bättre” om mobbning och utfrysning – något han själv drabbades av i sin förra skola. Tanken med låten var att peppa andra unga och barn i samma situation.

Ambassadör för Friends

Sedan dess har Adrian blivit nominerad till Årets Nätängel och han jobbar dessutom med organisationen Friends.

– Jag fick äran att bli Friends-ambassadör. Det är sjukt coolt att få jobba mot mobbning, så att fler ska lära sig hur de ska stoppa det, säger Adrian.

Han har också startat podden Tonårsliv tillsammans med Klara Almström, som är ett år äldre. Där pratar de bland annat om mobbning, vänskap och andra ungdomsfrågor.

Bytte plugg

Adrian bytte förra året skola och i nya plugget trivs han mycket bättre.

– Jag har märkt hur viktigt det är att ha kompisar runt sig och hur mycket bättre man mår av att ha folk som bryr sig om en i skolan.

Vad har du fått för respons för ditt arbete mot mobbning?

– Jag har fått väldigt fin feedback. Och det känns som att folk verkligen lyssnar. Det är viktigt att många försöker engagera sig att för att försöka stoppa mobbning.

Adrian tror att det är väldigt viktigt att även den som ser att det sker mobbning säger i från direkt.

– De som mobbar är kanske inte så många, men det är många som står bredvid som är passiva och inte säger något. Om vi bara får dem att göra något och agera så kommer mobbarna påverkas och förhoppningsvis sluta.

Vad har för egen förebild eller hjälte?

– Jag har Shawn Mendes som förebild. Dels för musiken men också för att han är snäll, ödmjuk och fin som person och inte är dryg. Vi behöver mer kärlek i världen så det är viktigt att förebilder visar sina följare hur man ska vara för att vara en bra person.