Tema

Utomhusvänligt. Dela filt – eller ta med två – under sommarens träffar. Foto: Mostphotos

Ta med ett gott vin på picknicken

​​​​​​​Vi upplever annorlunda tider med sociala avstånd. Varför inte träffas på varsin trevlig picknick i en lummig park eller på stranden? Det är dags att packa mat och dryck och njuta av måltiden och sällskapet i det fria!

  • Publicerad 13:05, 28 jul 2020

Detta är en temaartikel på Mitti. Innehållet kan vara kommersiellt och är fristående från Mittis redaktionella material.

Här följer några härliga picknickviner, såna som passar till baguette med brieost, till grillad kyckling med potatissallad, till paj, till en påse chips, till grillad korv, till pastasallad... Ja, viner som ger sommarkänslor.

Systembolagets viner är förstås vanligast med 75 centiliter på flaska. Men söker man så finner man allt från små piccoloflaskor med 20 centiliter till halvflaskor och magnum. Flertalet av dem ligger i fast sortiment. Och missa inte ett spännande vin på burk! Ja det är sant och vinet är friskt och förföriskt. Men glöm inte korkskruven så ni inte sitter i gräset helt utan vin.

Santa Duc Côtes du Rhône Les Vieilles Vignes 2017, nr 73018, pris 124 kr

Franskt lyxpicknickvin med aromer av hallon, skogsbär, plommon, fikon och friska syror. Snyggt och pålitligt från Domaine Santa Duc som passar till mycket av sommarens mat.

Conde de Valdemar Gran Reserva 2011, nr 12601, pris 149 kr

Klassisk Rioja, med friska smaker av körsbär, plommon, cederträ och lite ekfat. Varför inte lite traditionell Rioja till det grillade. Ett Rioja som försvarar sin prislapp!

Chinon Fabien Demois 2018 eko, nr 2759, pris 119 kr

Mycket gott för dig som är en mer van vindrickare. Cabernet franc i sitt esse med torkade örter, viol, lagerblad och mängder med röda bär. Angenämt markerade tanniner som ryggrad, fantastisk fruktighet, lättsam syra och avslut med mineralisk sälta. Picknickvänligt.

Billabong Sparkling Brut, nr 1945, pris 59 kr

Ett ungt, fräscht och fruktigt alkoholfritt vin med frisk frukt, bra balans och inslag av grapefrukt, gröna äpplen, rabarber. Exotisk frukt i eftersmaken med en torr avslutning. Fruktigt och enkelt att gilla.

Te Merio Sauvignon Blanc 2018, 250ml, nr 6475, pris 43 kr

Vin på burk är perfekt vid det opretentiösa tillfället som på en picknick. Typisk sauvignon blanc från Nya Zeeland med frisk örtighet och citrus. Perfekt att dela på två som aperitifvin eller till lättare maträtter. Varför inte vin på burk till picknicken.

Petit Chablis La Chablisienne 2019, 375ml, nr 5585, pris 79 kr

En klassiker från kanske världens bästa kooperativa vinföretag. Denna Petit Chablis tillhör bland det bästa du kan hitta på svenska marknaden. För dig som inte behöver en hel flaska men inte tummar på kvaliteten. Prisvärt.