Tema

Vilken snaps är godast? Läs vår test nedan. Foto: Katja Kircher

Bäst i test: Snapsen som kan gå ner till midsommar

Vi har alla en egen uppfattning av hur vi ska fira midsommar och inte minst vad som ska stå på det dignande smörgåsbordet. Vilken rätt som är bäst är ju den eviga diskussionen och vi översållas av olika recept och tips – det gäller ju även snapsen.

  • Publicerad 11:36, 18 jun 2020

Detta är en temaartikel på Mitti. Innehållet kan vara kommersiellt och är fristående från Mittis redaktionella material.

För vad är viktigast sillen, jordgubbarna, dansen kring midsommarstången, myggen eller midsommarsnapsen?

Själv tycker jag det är härligt med midsommar, ljuset och förväntningarna på sommaren, men som en varning jag har en traditionell smak. Vi på DinVinguide.se har provat snaps så det stått härliga till.

Så vilken snaps är godast? Snaps, eller kryddat brännvin, är en svensk gammal ärevördig paradgren. I Sverige har vi har mycket gamla traditioner med att krydda vår sprit. Så länge jag kan minnas har det varit viktigt att just under midsommarhögtiden servera den ”rätta” snapsen. Så frågan är, vilken är den bästa snapsen då? Nedan några av mina favoriter.

O.P. Anderson Aquavit, ekologisk, nr 42, pris 249 kr.

En snaps som alltid varit en av mina favoriter. Spriten är kryddad med kummin, anis och fänkål - alla svenska traditionella kryddor. Sedan lagras spriten på ekfat i sex månader vilket rundar av aromerna. Perfekt till traditionell inlagd sill.

Aalborg Jubilæums Akvavit, nr 178, pris 255 kr.

När jag bodde i Danmark för många år sedan lärde jag känna Aalborgs Jubileums Akvavit. Den har sedan dess varit en trogen vän och följeslagare till framförallt laxrätter med sin dill-, kummin- och koriandersmak. Den fina lilla sötman rundar av.

Hallands Fläder, nr 7, pris 259 kr.

Jag minns första gången jag provade Hallands Fläder på 1980-talet, det var ingen favorit då jag tyckte den var för blommig. Idag har jag ändrat mig och tycker den är uppfriskande med sin distinkta smak av fläder med lite sötma och kanel. Passar perfekt till skaldjuren vi ofta äter på västkusten men även till laxen. 

Östgöta Sädesbrännvin, nr 16, pris 229 kr.

Östgöta Sädesbrännvin har en distinkt arom av whiskey och tydlig sötma. Detta kanske avskräcker men prova. Den är perfekt till grillat men gör heller inte bort sig till både lax och inlagd sill. Spriten är destillerad på whiskypanna, lagrad på whiskyfat och kryddad med honung och russin. 

Piratens Besk, nr 254, pris 229 kr.

När all mat ätits och du kontemplerar med en mätt mage sitter en digestif perfekt. Varför inte ta en malörtssnaps. Den bittra smaken av malört med citrus är riktigt gott och hjälper matsmältningen. En fin tradition som jag fångat upp söderifrån.