Stark. Mc-olyckan på Nockebybron invalidiserade Kent Revedal för all framtid. Men livsglädjen och kärleken till motorcyklar finns kvar. Foto: Daniel Cannervik

Kent vägrar knäckas av olyckan

En medtrafikants plötsliga u-sväng på Nockebybron och allt var förändrat. Färingsöbon och mc-föraren Kent Revedal, 45, blev handikappad. Men han vägrar vara bitter.

  • Publicerad 10:15, 19 apr 2014

I SVT:s serie ”När livet vänder” får tittarna möta människor som råkat ut för det ofattbara, händelser som vänder upp och ner på allt. Programledaren Anja Kontor träffar personer som bland annat har tvingats leva med närståendes dödsfall, sexuella övergrepp, missbruk och hemlöshet.

En av dem är Kent Revedal i Troxhammar. Den 3 september 2010 var dagen som slog sönder allt för honom.

Vid 21-tiden på kvällen var han på väg hem från Nynäshamn där han just hade köpt upp ett företag. På Nockebybron var det som vanligt köer framför honom, men körfälten åt andra hållet var tomma ända ner till Drottningholm.

Han vickade ut hojen för att köra om.

– Men plötsligt ser jag hur en bil håller på att göra en u-sväng mitt på bron. Det var en stor bil, så den kom inte riktigt runt, utan blev stående på vägen. Jag tänkte att om jag kör in i den kommer jag inte att överleva, säger han.

Som rutinerad mc-förare sedan tonåren hade Kent Revedal lärt sig att man kan sikta på motorhuven om olyckan ser ut att vara framme, då skulle han med lite tur kunna komma undan med krossade lårben. Men han fick sladd och tappade kontrollen.

– När jag vaknade låg jag på marken med huvudet på trottoaren. Då kändes det som att någon hade skjutit av min ryggrad. Och jag kunde inte känna underdelen av kroppen.

Två kotor sprack och skrapade bort en del av ryggmärgen. Nästa gång han åkte hem till bostaden på Färingsö gjorde han det med färdtjänst. Det var tre veckor efter olyckan, men då var han bara hemma på en snabbvisit.

– Jag kände mig som en besökare i mitt eget hem, vilket är en mycket märklig känsla. På sjukhuset hade jag hela tiden personal omkring mig och allt var anpassat efter mina behov.

Får köra mc igen

Flytta hem igen kunde han göra först efter elva veckor. Den första tiden gick åt till att hitta tillbaka till vardagen.

– Man gör samma saker som man alltid gjort. Man går på toaletten, klär på sig och gör frukost. Skillnaden är att allt måste göras på ett helt nytt sätt.

I dag kan Kent varken stå eller gå, halva kroppen är delvis ur funktion. Men motorcykel kör han ändå. Med tre hjul i stället för två, en så kallad trike.

– Jag beställde hem ett kit från England och fick hjälp av mina bröder i mc-klubben Christian Crusaders att bygga ihop den, vilket tog ungefär åtta månader.

Hur känns det att åka motorcykel igen efter olyckan?

– Helt fantastiskt. Att kunna göra det igen betyder otroligt mycket.

När Mälarö Tidning träffar Kent Revedal i hans hus på södra Färingsö har han precis varit på ett läkarbesök på en smärtklinik. Nervsmärtorna är fortfarande outhärdliga. Bland annat ska han få testa ett morfinplåster. Det känns hoppfullt att läkarna inser att han måste få hjälp, berättar han.

Hur hittar man tillbaka till livet och glädjen?

– Det första man måste hitta är motivationen och fråga sig: varför vill jag leva? Jag tänkte bland annat på mina döttrar som nog vill ha mig kvar ett tag till. Det var min motivation. Man får nya perspektiv på livet. Sedan måste man fokusera på allt som faktiskt är möjligt. Mycket blir omöjligt efter en sådan här händelse, men det finns fortfarande mycket som är möjligt. Jag valde ett eget sätt att se på livet.

– Smärtan finns alltid där, men man får hitta sätt att hantera det.

Någon bitterhet över det som hände finns inte. Det skulle bara drabba familjen, menar Kent.

Sex månader efter olyckan, i samband med rättegången, träffade han mannen som gjorde u-svängen på Nockebybron.

Kent rullade fram till honom och berättade att han hade förlåtit honom, att Gud hade förlåtit honom och nu återstod bara att mannen skulle förlåta sig själv.

– Då började han gråta.

Avsnittet av ”När livet vänder” med Kent Revedal sänds i SVT den 23 april.

Fakta

Kent Revedal

Ålder: 45

Bor: Troxhammar

Familj: Fru och två döttrar

Yrke: Managementkonsult och föreläsare

Intressen: Att köra motor­cykel. Och läsa böcker.

Tre Mälarö-favoriter:

Konditoriet (Bageri Ekerö): ”Det bästa som hänt här i närtid.”

Ekerös historia: ”Det finns väldigt mycket runstenar här ute.”

Elljusspåret bakom Gräsåker: ”För alla som inte sitter i rullstol.”

Vinn Kents bok!

Vi lottar ut ett exemplar av Kent Revedals bok ”Smällen” (Libris förlag). Mejla oss på redaktionen@malarotidning.se så är du med i utlottningen. Först till kvarn…

Visa merVisa mindre

Skridskobanan stänger efter milt väder

Nyheter Öppnar igen om isen blir tjockare Plusgrader och blåst ställer till det för skridskoåkarna i Tranholmen. Nu stänger isbanan för andra gången den här vintern.onsdag 19/1 12:10

Tre tonårspojkar rånades på kläder i Träkvista

Nyheter Beväpnade rånare försvann Vid 21-tiden på lördagen rånades tre pojkar i Träkvista. Polisen söker nu flera unga män.måndag 17/1 11:30

Färingsöbon gör hundleksaker av gamla tyger

Nyheter Kärleken till hundar blev affärsidé Överblivna tyger och understimulerade hundar – det var kombinationen som kickade igång Färingsöbon Emelie Frisks företagsidé.fredag 14/1 16:23