Ge inte upp med tulpanerna

Tre kategorier av människor och djur älskar tulpaner. Det är svenskar, holländare och rådjur.

  • Publicerad 09:15, 9 maj 2014

I Sverige köper vi över en miljon tulpaner per dag under vårvintern. Det är till och med fler per capita än i tulpanlandet Holland. Dit kom tulpanen redan på 1500-talet och dess historia är fängslande. Under 1600-talet blev handeln med lökarna hysterisk. Folk sålde både hus och hem för att kunna köpa de eftertraktade tulpanlökarna. En bubbla som sedan sprack och många ruinerades över en natt. I dag är tulpanen landets nationalblomma och lökarna en stor exportvara.

När vi köpte hus började jag att odla tulpaner i trädgården men rådjuren gillade att äta dem så efter några år gav jag upp. Under många år fanns det sedan inte en tulpan i trädgården.

Nu har mitt tulpanintresse återuppväckts. Det är tulpanens knoppar som rådjuren älskar så kan man skydda tulpanerna tills de slagit ut brukar rådjuren inte längre vara så intresserade. Min kompis Tuula har planterat tulpanlökar under berberisen. Ett smart drag för att lura rådjuren. Där bland taggarna ger sig rådjuren inte in så där får tulpanerna stå orörda.

Det gäller att välja rätt sort om man vill ha tulpaner som blommar mer än en säsong. En del är kinkigare än andra. Jag satsar på säkra sorter som återkommer varje vår. Den lilla söta flocktulpanen, tulipa tarda, blir endast 15 centimeter hög och blommorna bara 4-5 centimeter stora men desto fler.

De skiner som solar under buskarna och förökar sig snällt år från år. En annan favorit är Red Riding Hood som ibland också säljs under namnet Rödluvan. Den blir ca 30 centimeter hög, blommorna är lysande röda och bladen har vackra vinröda marmoringar. Så egentligen är bladen lika dekorativa som blomman.

Ge inte upp med tulpaner i trädgården. Plantera några säkra sorter i höst och skydda knopparna på våren så kommer du att bli belönad med massor av blommor.

Konkurrensen om kunderna hårdnar vid Bromma Blocks

Nyheter Stormarknad först ut i nya kvarteret Ica Maxi har öppnat i Bromma Blocks nya kvarter och Coop får plötsligt konkurrens. Men kunderna anser att tillskottet behövs.torsdag 18/3 11:40

Flera personer gick genom isen i Ekerö

Nyheter Ett barn befann sig också på isen Tre personer fördes under torsdagskvällen till sjukhus efter att ha gått igenom isen i Ekerö. Samtliga var vid medvetande, men skadeläget i övrigt är oklart. På isen räddades också ett barn.fredag 26/2 7:05

Mordförsök på Ekerö – två anhållna

Nyheter Stickskadad i bostad En man skadades allvarligt med ett stickvapen i en bostad på Ekerö under söndagen.måndag 25/1 7:14