Smörrebröd värda en taxiresa

  • Publicerad 10:34, 18 jun 2015

Solen och värmen har slagit tänderna i Stockholm och Lunchpatrullen tänkte gästa ett av stadens mer centrala restauranger men efter det att ett halvdussin lastbilsekipage fullpackade med överlyckliga studenter som sprutar allsköns alkohol och spelar musik med volym av armageddonkaraktär så bestämmer vi oss för att fly innerstan. Valda delar av patrullen känner ett styng av avund till de rusiga studenterna på flaket men konstaterar krasst att det närmaste man kommer studentflak nuförtiden är att äntra en av Stockholms hop on-hopoffbussar med öppet tak.  

Citybikes får det bli och dryga halvtimmen senare skrider vi sakta in i Årsta. Förorten med anor från urminnes tider och känt för sitt brännvin, sina smalhus och sitt fält i vart fall om du frågar Lunchpatrullen invaggar oss för dagen i ett lugn som absolut kommer att stilla vår andliga aptit. Hur det är med den mer köttsliga aptiten är mer skrivet i stjärnorna och det kurrar rejält i magen när vi kommer in på Två små svin. Danska smörrebröd och tjeckiskt öl samt en uppsjö av snapsar utlovas. Snapsarna lämnar vi därhän det är ju trots allt mitt på dagen och det ska cyklas tillbaka också.

Stället ligger trevligt i hus från 50-talet och solen tvingar oss ut på uteserveringen. Det finns ett trettiotal smörrebröd att välja mellan och problemet att de alla ser så förtvivlat goda ut. Valet faller på en kreation med leverpastej, oxbringa samt skygelé (79kr) och Pelle Janzon (139kr). Pelle Janzon är tunna skivor av nöt som krönts med en krona av äggula, löjrom och hackad rödlök och smakar beroendeframkallande gott. Kompositionen med leverpastej och oxbringa gör att Lunchpatrullen tror att vi fått lasersyn. Pastejen är så mjäll att den formligen faller i sär när man tittar på den och den smakar därefter. Superkrafter eller inte Patrullen lyfter på hatten för Två små svin och lovar att komma åter!

Två små svin

Årstavägen 49, Årsta

Öppettider: Måndag-Fredag 13-22, Lördag-Söndag 11-22 

Bäst: Smörrebröden, to die for!

Sämst: Varför cyklade vi dit? Taxi hem!

Prisklass: mellan

Visa merVisa mindre