Riktigt bra burgare på stående fot

Det finns många sätt att intaga sin lunch. Man kan sitta vid dukat bord med fina vita dukar, servetter och silverbestick, bricklunch på enkelt hak eller varför inte bara värma en låda i mikron på jobbet? I dag väljer Lunchpatrullen att äta sin favoritmåltid på stående fot och mellan två bröd. Hamburgaren, denna symbol för USA som i dag finns praktiskt taget i var mans mun.

  • Publicerad 09:36, 30 jan 2015

Den har sitt ursprung genom att tyska emigranter tog den med sig från Hamburg i slutet av 1800-
talet. Då hette den Hamburger Steak och bestod då som nu av hackat nötkött. Något senare fick steken bröd och hamburgaren såg dagens ljus.

Lunch på stående fot är inte dumt om man är i tidsnöd något som Lunchpatrullen är i och då passar vi på att gå på läsartips. Kosan är styrd mot Gullmarsplan och gatuköket Tullfritt Söder. Det är en oansenlig liten glaskur som ligger mitt på torget med bara några enstaka sittplatser. Hela kuren är rätt sliten. Den har levt tänker vi när vi går in.

Varför åker vi då dit? Jo, Tullfritt gör sina egna burgare (70 kr) och det med den äran. Hundra procent nötfärs med mummiga kryddor serveras tillsammans med dressing, saltgurka och steppsallad. Allt delikat inlagt mellan två grillade bröd.

Smakar det gott? Det är många smaker som trängs i burgaren och det är gott, riktigt gott. Den malda köttbiten är något torr men den goda dressingen väger upp det. Mäktig är den också och mängden strips som ligger kvar på Lunchpatrullens tallrikar bevisar detta. Eller tallrikar, det är ju frigolit­lådor vi snackar om och inget annat. När vi mätta och belåtna lämnar Tullfritt så funderar vi. Att lägga det dubbla på ett hipsterställe inne i stan eller åka hit till Gullmarsplan? Hamburgaren smakar precis lika gott men inramningen är väl i det enklaste laget. 

Tullfritt Söder

Var? Gullmarsplan.

Bäst: Den mäktiga burgaren.

Sämst: Lokalen, lite väl sliten.

Öppettider: Mån-Tor 10-23. Fre-Lör 10-04. Sön 11-21 

Visa merVisa mindre

Vi har också hört…

...att PUB-huset blir hotell. Det är Scandic som fått det prestigefyllda uppdraget. Markplanet hålls intakt för butiker men i övrigt så ska det bli runt fyrahundra rum. Bygget kommer att dra i gång inom kort och någon gång i början på nästa år så ska det stå klart. Det blir nästan samtidigt som nya Scandic Continental öppnar. Bråda dagar för Scandic alltså.

...att Anders Hedlund som tidigare stått bakom maten på Nobelfesten inom kort öppnar Stockholms första renodlade ägg-restaurang. Den kommer att ligga på Regeringsgatan 26 och fokuserar helt och hållet på ägget. Från början var det tänkt att det skulle bli en renodlad frukostkrog men nu kommer även lunch att serveras.

Visa merVisa mindre