En hissnande bergstur till toppen

Glöm bergbanan i Åre och den på Skansen. En av Sveriges fem bergbanor avgår var femte minut från Liljeholmen. Vi har tillbringat en eftermiddag i Klumpen, eller hissbanan till Nybohov.

  • Publicerad 08:15, 1 mar 2014

Två minuter och tjugotre sekunder. Så lång tid tar resan från Liljeholmen upp till Nybohov. Och lika lång tid ner igen. Khaled Saoudi vet. Han har jobbat som förare i hissen i snart två år. Upp och ner var femte minut.

– Någon gång har jag räknat, då kom jag upp till 110 turer fram och tillbaka, säger han och ler snett.

Hissbanan i Nybohov stod färdig 1964, ett par år efter att bostadshusen på höjden byggdes. Och att hissen fyller en viktig funktion för dem som bor i Nybohov blir vi snabbt varse.

”Utan hissen skulle man inte kunna bo på Nybohov” säger person efter person som vi träffar på våra resor upp och ner för Nybohovshöjden.  

Det är eftermiddag vid tretiden och hissen är halvfull. Medelåldern är ganska hög och det är mestadels helt tyst i den trånga bergbanan som ser ut ungefär som man tänker sig en tunnelbanevagn från 1960-talet. Och trots att folk sitter hopklämda på en liten yta bredvid främlingar så är det ingen som flyr genom att stirra ner i mobilen. I bergrummet mellan Liljeholmen och Nybohov har nämligen ingen täckning på mobilen. Men det är annorlunda på helgnätterna, berättar Khaled Saoudi.

– Då är det ganska mycket ungdomar och ganska många som är lite fulla. Då försöker de bjuda mig på någonting att dricka, säger han.

Ett stillsamt jobb

Khaled och hans kollegor brukar då se till att alla klarar sig hem okej. När någon är extra full kan det hända att de får hjälpa folk av och se till att någon kompis följer dem hem. Ibland kan det bli ganska stökigt, men Khaled är sällan rädd på jobbet.

– Man lär ju känna de flesta som bor här lite också, jag känner mig trygg på jobbet, säger han.

Och oftast är det ett ganska stillsamt jobb. Bredvid honom ligger en hög tidningar. Namnet Klumpen kommer från det att själva vagnen heter just Klumpen. Men Khaled kallar den inte det.
– Nej, jag säger hissbanan, det är bara de som bor här som kallar den Klumpen, säger han och skrattar.

Om man kikar ut i bergrummet så kan man, om man är lite uppmärksam, se leksaksdjur som är utplacerade i tunneln med jämna mellanrum. Medan vi försöker räkna dem avbryts vi.

Ledande i protesterna

– Det är 28 stycken, säger den äldre mannen, komplett med gubbkeps, dramaten och myndig röst. Lasse heter han och har bott på Nybohovshöjden sedan husen byggdes i början av 60-talet.

– Plus minus några stycken, beroende på vem som räknar, reserverar han sig.

Leksaksdjuren började dyka upp för ett par år sedan och ingen vi pratar med vet vem som ställt dit dem. Men enligt Khaled så måste det vara någon med nyckel till tunneln.

Lasse berättar att det började med att någon ställde ut kvarglömda gosedjur, och genom åren har samlingen växt.  De har fått ett så starkt fäste att det blev protester för ett par år sedan då samlingen ansågs brandfarlig och skulle bort. Leksaksdjuren fick bli kvar.  

Lasse kommer ihåg när hissen öppnade och en tur kostade 25 öre. Han var också den som ledde protesterna när hissen skulle stängas ner på 90-talet.

– En stark och enig opinion kan ingen strunta i. De kunde inte stänga den. Det är toppen att bo här, men vi måste ha den här hissen, säger han.

Fakta

Klumpen

Nybohovshissen är av fem bergbanor i Sverige och är 230 meter lång och 37 meters höjdskillnad mellan Liljeholmen och Nybohov.

Namnet Klumpen kommer från vagnen som heter just Klumpen.

En tur tar 2 minuter och 23 sekunder
Invigdes 1964.