Så blir simhallen i Dalénum

Här är de första skisserna på hur den nya simhallen på Lidingö kan komma att se ut. En arkitekt har på uppdrag av staden ritat upp önskemålen. Nu ska entreprenörerna tävla om vem som kan förverkliga drömmen.

  • Publicerad 13:15, 22 sep 2021

Entrétorget, sett från söder. Foto: Illustrationer: Norconsult/Malin Ahlstedt

Klart 2025

En ny simhall har varit på gång på Lidingö i många år, men härmed tar projektet ett rejält kliv framåt. 

Nu offentliggörs bilderna som ger en fingervisning om hur byggnaden kommer att se ut.

Entreprenörer börja tävla om vem som får uppdraget att förverkliga stadens vision. Senast i januari ska anbud ha kommit in till staden. 2025 räknar man med att simhallen som ska ligga i Dalénum är färdig. 

Visa merVisa mindre

Vy från sydost entrétorget och fasad längs Brostugevägen. Foto: Norconsult, arkitekt Malin Ahlstedt

Torg med växter och bänkar

Stilmässigt ska simhallen passa in i området. Runt omkring finns gamla industribyggnader från början av 1900-talet. Den nya byggnaden är tänkt att influeras av dessa med sina stora fönsterpartier.

Både huset och miljön runt omkring ska föra tankarna till klassicismen med ett enkelt formspråk.

Framför entrén ska ett litet torg med bänkar anläggas.

Trädgårdsdesign och växtlighet runt simhallen ska vara noga genomtänkt.

Visa merVisa mindre

Så hä kan 25-metersbassängen komma att se ut. Foto: Norconsult, Malin Ahlstedt

Dämpade kulörer

Inne i simhallen ska färger och stil vara inspirerade av klassiska badhus som Centralbadet i Stockholm och Hagabadet i Göteborg.

Ljusa, milda färger dominerar. Fondväggar och golv ska vara i dämpade, mustiga kulörer som ärggrön, roströd och gråblå. Golvklinker får gärna läggas i mönster. Här ska det finnas en 25-metersbassäng med svikt och trampolin, en bassäng med höj- och sänkbar botten samt ett familjebad.

Det ska även att finnas kafé, friskvårdslokaler, kansli för simklubb och omklädning för fotbollen. Ett omklädningsrum ska kunna användas könsneutralt.

Visa merVisa mindre

Fotbollsplanen med simhallen i bakgrunden. Foto: Norconsult, Malin Ahlstedt

Byggs i suterräng

Just nu anläggs en fotbollsplan bredvid platsen där simhallen ska ligga.

Från fotbollsplanen ska man kunna nå omklädningsrum direkt.

Simhallen ska byggas i suterräng. Från nedre plan kommer man till friskvårdslokaler, kansli för simklubb och kontor.

För att komma till bassängerna åker man upp en vånig i hiss.

Hela byggnaden ska ha en låg energiförbrukning.

Visa merVisa mindre

Nutid. Så här ser det ut på platsen idag. Foto: Pekka Pääkkö