Nya perspektiv. Med kulturtidskriften Din vill Sonia Sagan och Alex Rodallec på Orten i Fokus få in nya röster och grepp i kulturen.

De gör ny kulturtidskrift från orten

”En kulturtidskrift som bryter mot alla normer och inte ber om ursäkt för det”. I mars lanserar Orten i Fokus tidskriften Din i samarbete med Botkyrka konsthall. I det första numret undersöker redaktionen henna, tatueringskonst och hårfärgning.

  • Publicerad 18:57, 24 jan 2016

– Vi valde namnet Din för att det betyder många saker på olika språk. På persiska och arabiska är det kopplat till livsåskådning och ett sätt att leva, på engelska betyder det ett högt ljud och på svenska betyder det ju din, säger Alex Rodallec, redaktör för den nya kulturtidskriften. 

Han och projektledaren Sonia Sagan sitter i Botkyrka konsthall. Det var konsthallen som först kontaktade Orten i Fokus med idén att lyfta fram nya perspektiv på kultur i kommunen och har också gått in med finansiering för tidskriften.

– Vi kommer att ta olika kulturella fenomen och ställa dem bredvid varandra. Jag är uppvuxen med somalier och har alltid undrat vad deras hennafärgning av skägget handlar om. Så i det första numret skriver vi om hårfärgning, henna och tatueringskonst i olika kulturer, säger Alex Rodallec.

Bryta normer

Tidskriften ska vara intressant och rolig, men redaktionen har också en tydlig idé om att bryta de normer som de menar präglar klassiska kulturtidskrifter som ofta har långa texter på ett svårt språk.

– Jag är uppväxt med att försöka bli accepterad i innerstadssammanhang som delar upp kulturuttryck och klädstilar i överordnade och underordnade och jag är trött på det. Vi behöver se en bredare representation i medier och lyfta kultur på andra sätt än innerstadsjournalister gör, säger Sonia Sagan. 

Redaktionen består av sex medlemmar som kommer från Botkyrka, norra Järva, samt förorter i Örebro och Göteborg. Din kommer att ha mycket bilder, ett språk med skribenternas tydliga personliga prägel och den ska gå att läsa från det håll man vill, framifrån eller bakifrån, berättar Alex Rodallec.

– Eller från mitten, fyller Sonia i. 

Premiär i mars

De har arbetat med tidskriften sedan november och i mitten av mars kommer det första av fyra nummer ut. I samband med lanseringen öppnar utställningen på temat kultur i Botkyrka. En del av tidningens innehåll kommer att vara med, men annars är innehållet än så länge hemligt.

– Det ska finnas något för alla. Vi kommer att ha tunga konstnärer som gäster och det kan vara en häxa likväl som en graffitimålare. Och om ni saknar något så hör bara av er till oss, säger Sonia Sagan.

Vad vill ni att människor ska få med sig från Din?

– Vi hoppas på att ge människor mer kunskap och perspektiv på kultur, att vi kan bryta fördomar och få dem att vilja veta ännu mer, säger Alex Rodallec.

Mer om Din

Kulturtidskriften släpps 19 mars och kommer att distribueras frivilligt av butiker, kaféer och affärer i hela Stockholm. Den som vill distribuera tidningen kan höra av sig till Orten i fokus på kontakt@ortenifokus.se.

n Utställningen på Botkyrka konsthall öppnar samtidigt och kommer att pågå fram till augusti. Mer info kommer kommer inom kort på ortenifokus.se och botkyrkakonsthall.se.

n Orten i fokus är en ideell förening som vill stärka ortens egna röster och opinionsbilda kring miljonprogramsfrågor, bland annat genom sajten ortenifokus.se och lokala sociala projekt.

Visa merVisa mindre