Johanna har skrivit krönikan.

Varför får inte Olle kramen längre?

  • Publicerad 16:15, 28 apr 2020

Det här är en krönika på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Jag och mina kompisar kanske inte förstår allt, men vi känner av förändringar kanske till och med mer än vad ni andra gör.

Covid-19 är någonting som drabbat världen hårt det gäller även oss med funktionsnedsättningar, vi vill också förstå vad som händer?

Varför får inte Olle den här kramen som han brukar få av personalen? Varför får inte Lisa sitta nära när hon känner sig otrygg och ledsen?

Självklart förklarar personal, kontaktperson eller anhöriga om hur läget är med covid-19. Men då får vi höra olika svar och förklaringar från 10 personer på en och samma vecka vilket skapar som för alla andra en förvirring.

Och då kanske ni tycker att man kan sätta på tv klockan 14:00 varje vardag och lyssna på presskonferensen, men vi alla kan inte det för vi förstår inte alla ord och rekommendationer som Folkhälsomyndigheten och Stefan Löfven ger oss.

Inte heller på Aftonbladet eller Expressen kan man läsa om covid-19 på lättläst.

Jag tycker att i en sådan krissituation vi är i nu får man inte glömma bort oss med funktionsnedsättning.

För man kan inte bara neka oss vissa saker utan en förklaring och den förklaringen måste vi få på det sätt som vi själva kan ta till oss.

Vi vill lära oss saker på egen hand precis som du.

Många med funktionsnedsättning har ett starkt behov av struktur, man vill gärna göra det som står på ens schema, men vad händer om man helt plötsligt kommer till jobbet och köket är stängt? Man får inte hämta sina egna bestick längre eller ta sin egen tallrik.

Ni får inte glömma bort oss för vi reagerar så mycket starkare än andra, ett litet fel kan bli ett stort missförstånd.

Låt oss få information som vi kan förstå.

"Måste du och dina irriterande vänner cykla i bredd?"

Nyheter Hej cyklist, varför måste du och dina irriterande vänner cykla i bredd?måndag 7/9 13:22