Tvärnit för snabbare A-traktor

A-traktor eller mopedbil? Jag har ändrat åsikt efter att ha mött ett antal unga förare i Enköping och Bålsta. Väldigt litet talar för att du ska köpa en dyrare och mycket osäkrare moppebil till din tonåring. På plussidan finns faktiskt bara den högre tillåtna hastigheten.

  • Publicerad 10:31, 12 aug 2021

Det här är en krönika på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Många bilister bär sig åt som skit i trafiken med rena trängningar av de långsamma fordonen.

Högre tillåten fart för A-traktorer diskuteras i maktens korridorer.

Anledningen?

Naturligtvis trafikrytmen i tätorterna, men också det knäppa i att moppebilar får köra 45 km/h i jämförelse med A-traktorns 30.

Vi talar om mopedbilens plastkonstruktion med få metalldetaljer, oskyddade dörrar och noll deformationszoner.

Detta i jämförelse med A-traktorn som förutom blockerat baksäte och en fartbegränsande elektronisk låda, mindre än en skokartong, helt enkelt är en personbil. 425 kilo bantad moppebil mot typ tre gånger så mycket A-traktor.

Jag råkar veta att Trafikverket har bra mycket mer än en skokartong full när det gäller utredningar och utlåtanden om A-traktorns framtid.

Det kunde ha presenterats ett förslag redan nu i september om att öka den tillåtna hastigheten till samma som för EU-moped och moppebil.

Dessvärre har det blivit tvärnit – av två skäl:

1. Körkortsbehörighet. Konstigt nog gäller moppekort klass AM (EU-moped) för A-traktor och mopedbil. Alltså, träning och uppkörning på ett tvåhjuligt fordon för att köra en fyrhjuling.

Experterna på förarutbildning hävdar i elfte timmen – efter ännu en svår olycka – att nya krav ovillkorligen måste vara på plats före höjd fart och har samtidigt lyft frågan om det rimliga i att ha ett speciellt körkort för A-traktorn. Dessvärre tycks det ha visat sig svårt eller omöjligt att rubba den EU-skyddade moppebilens tvåhjuliga förarbevis via en svensk särbestämmelse..

2. Laglydnaden. Rätt knepigt faktiskt.

Må så vara att antalet A-traktorer har exploderat, typ en tredjedel fler nyregistrerade på fyra år till dagens 36 000, men antalet klagomål från allmänheten och polisingripanden har ökat i ännu högre takt.

Trist, jäkligt trist att en minoritet ska få sabotera en för andra välkommen förändring. 45 istället för 30 kan verka marginellt, men i verkligheten är skillnaden mycket märkbar och ger en helt annan körupplevelse.

För bara ett år sedan gnisslade jag tänder vid åsynen av en A-traktor och applåderade samtidigt den kraftiga uppgången av moppebilar.

Men sedan dess har jag skrivit flera krönikor och artiklar om A-traktorer och moppebilar. Research plus samtal med förare och föräldrar har gjort att jag svängt 180 grader.

Buda in en färdig A-traktor på nätet, alternativt köp en begagnad bil i finfina klassen 50 000 till 100 000 kronor, inhandla den fartbegränsande boxen, låt en mekaniker montera, fixa avstängningen av baksätet – och slutnotan är nog ändå till A-traktorns fördel. Både mopedbilens inköpspris och andrahandsvärde är sjukt högt.

Oavsett prislapp ger jag dig rådet att inte sätta din 15-åring i en mopedbil. Anledningen? Jo, många bilister bär sig åt som skit i trafiken med rena trängningar av de långsamma fordonen.

Tonåringen ska ha tryggheten runt sig i en riktig bil - och inte bara en falsk säkerhetskänsla i form av plast och glasfiber. Bättre utbildning, med höjd fartgräns som morot, är nyckeln för att få ner olyckorna – inte att ungdomarna som enda alternativ till A-traktorn tvingas över till moppebilarna.

Nytänk 1

Antagligen praktisk när det gäller att vänta och åter vänta på att elbilen ska laddas: Hyondais Ioniq 5 erbjuder relaxläge på förarstolen. Slummer med extra stöd för låren.

Nytänk 2

Samma Hyondai, med femman i namnet, erbjuder förinspelade ljud som ackompanjemang till förarens slummer under tråkig laddning: Fågelkvitter, brasa eller knarrande snö.

Hört den förut?

Högre bensin- och dieselpriser i sommar, och allt högre nu i augusti. Kanske nästan ytterligare en krona uppåt eller ”bara” någon tioöring . Trist, men vi lider – och tankar.