Tillsammans med Sifo har OKQ8 gjort en enkät om hur vi bilister rustar oss för att möta vintern.

Svaren är väl litet sisådär. Rättare sagt: Vi bilister funderar inte speciellt mycket innan termometern kryper ner mot nollan och bankkortet får göra tjänst som isskrapa i brist på annat. Det mesta går på rutin. Se´n får de bli som det blir.

Tre av tio bilister här i Mellansverige saknar en riktig isskrapa, och fyra av tio har inte snöborste.

Stämmer det här? Jag gjorde en egen undersökning, intervjuade tio bilförare, slumpmässigt utvalda vid OK-stationerna i Enköping och Bålsta.

Resultatet? Betydligt bättre både när det gällde snöskrapa och borste. Bara en av tio saknade isskrapa (mot tre av tio i OKQ8:s undersökning). Sex av tio hade snöborste – mot fem av tio i nämnda undersökning.

Handen på hjärtat, har du själv ordning på prylarna, eller är du kanske en av dem ”som står där” när tempen sjunkit och snön vräker ner …

I min egen enkät hade jag lagt till två extra frågor:

Nummer 1: Kan det bli böter om jag inte sopar bort snö och is från motorhuv och tak?

Nummer 2: Är det tillåtet att bogsera en bil som fått stopp på motorvägen, och i sådant fall – får fyrvägsblinker (varningsblinker) användas?

Bakgrunden till extrafråga 1 är nog rätt självklar, tycks det, men kanske ändå inte så given när resan bara går till fritids med ungarna två kilometer bort, och morgonjäkten har satt in som värst.

Frågan om bogsering på motorväg, är litet knepigare men ännu mer aktuell nu på vintern än annars – berättar min kompis bilbärgaren: Risken för stopp i kallföre är ungefär dubbelt upp, lika fördelat på elfel och stopp i bränslesystemet.

Frågan om snö på huven:

Svaren var svävande. ”Tvungen att sopa bort snön...?” Fick en känsla av att förarna snarare funderare över vilket svar jag ville ha … Nåväl, åtta av tio ansåg till slut att det antagligen är böter, medan de båda nejsägarna, sträckte sig till att det var ”… jäkligt dumt att slarva med sopningen, oavsett böter eller inte”.

Rätt svar: Vårdslöshet i trafik, möjliga böter 1500 kr.

Så bogseringen:

Knappast något snabbt svar. Uppenbart att de tillfrågade anade ugglor i mossen. Till slut ett klart JA från sju av tio, medan tre resonerade sig fram till ett nej: ”Bara en riktig bärgare gäller på motorvägen”. Beträffande fyrvägsblinker sa en klar majoritet att varning via fyrvägsblinkers inte enbart är tillåten, utan s-k-a användas:

Rätt svar: Du får bogsera din mindre lyckligt lottade kamrat på motorvägen, men bara i 30 km/h och enbart till närmaste avfart och därefter direkt av motorvägen. Fyrvägsblinkers f-å-r användas, men lagen kräver inte blink-blink.

De som trodde (två av de tillfrågade) att fyrvägsblinkers över huvud taget i-n-t-e får användas under färd oavsett när, var båda seniorer – över 70 år – vilket tyder på att det blivit en förändring av regeln under årens gång.

Ibland kan det vara nyttigt att göra en egen-koll, både när det gäller nyttigt vetande och vilka grejer som finns i bilen. Mitt bästa och viktigaste tips: Reflexväst är billigaste livförsäkringen!

PS: Väst hade åtta av tio i min enkät. Sex av tio i OK:s.