Tveksam. Christoffer Röstlund Jonsson är tveksam till att allt måste vara coolt. Ibland är ett fordon bara ett fordon. Foto: Sacharias Källdén

RÖSTLUND: Kickbikes är töntigt och det är helt okej

Stockholmarnas ängslighet över att framstå som ohippa börjar bli svårhanterlig, skriver reporter Röstlund efter senaste fordonsflugan: kickbikes för vuxna.

  • Publicerad 15:06, 18 okt 2017

Det här är en krönika på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Måste allt vara så förbannat coolt hela tiden? Ja, jo, det är onekligen en fördel. Coolt är uppenbart bättre än töntigt. Men stockholmarnas ängslighet över att framstå som ohippa (öppen dörr: möt slägga) börjar bli svårhanterlig. Till och med för mig.

Case 1: Kickbikes, eller sparkcyklar, om vi ska snacka svenska. Det är ett nöjesfordon för barn och vanligtvis en nagel i ögat på skateboardåkare som vill ha sina ramper i fred. Nu vill två innerstadsentreprenörer kränga kickbikes till vuxna (se artikel här). Ett schyst och snabbt transportmedel som du får ta med på tuben.

Låter rimligt, right? Men för att det ska lira måste entreprenörerna re-branda så att kickbikes blir, tja, coolt. En fräsig artdirector med manbun kan inte susa mellan sina pitchmöten på något som bara är ett praktiskt fordon – det måste vara ett fränt fordon.

Case 2: El-skejt. För några veckor sedan skrev vi om en medelålders man som brinner för eldrivna rullbrädor. Han bjöd på sig själv å det grövsta i artikeln. "El-skejt går rakt in i Brooklyn-själen på Söder" siade han, och förklarade att "man känner sig så tuff när man åker". Artikeln spreds friskt, hånades hårt. Delvis för att åkaren är känd antirasistdebattör, vilket fick högertrollen på nätet att explodera.

Men mest för att stockholmarna ville påpeka att snubben som trodde att han var cool på sin el-skejt, minsann var riktigt ocool.

Vart vill jag komma med det här då? Ja, precis som en gammal man på en el-skejt vill jag bara komma framåt. Låt honom få känna sig tuff. Och låt ett praktiskt fordon för barn och vuxna vara bara det: ett praktiskt fordon.