Foto: Sacharias Källdén

RÖSTLUND. Debatten om Hornsberg måste nyanseras

"Man kan skämta om flottigt kött, och hårdra det till att det handlar om rika vita som inte gillar när bruna människor från orten käkar kebab i deras för det mesta sömniga del av staden. Men inget är svart och vitt", skriver reporter Röstlund.

  • Publicerad 20:00, 15 okt 2019

Det här är en krönika på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Aftonbladet. Expressen. Dagens Nyheter, på ledarplats. Och SVT. Plus konkurrenterna Mitt i, som stjäl våra formuleringar rakt av.

Midan och Hornsbergs strand har i veckan fått mer uppmärksamhet än vi, och förmodligen restaurangen, kunnat föreställa oss när vi först skrev om hyrestvisten för två veckor sedan.

Som min vän i Umeå sa: "Jag är perplex över att en konflikt i ett bostadsrättskvarter i Stockholm får såhär mycket utrymme i nationell media." En annan vän, urstockholmare, erkände att han aldrig ens hört talas om området tidigare.

Man kan skämta om flottigt kött, och hårdra det till att det handlar om rika vita som inte gillar när bruna människor från orten käkar kebab i deras för det mesta sömniga del av staden. Men inget är svart och vitt. Nyansering behövs i ett komplext ärende.

I slutändan gäller det den eviga frågan om hur vi alla respektfullt ska kunna samexistera i en underdimensionerad urban djungel, där man upplever att de allmänna ytor krymper i och med att folkmängden ökar. Hur ska nya utrymmen skapas och hur ska alla uppföra sig, så att vi står ut med våra medmänniskor, inte går varandra på nerverna och knuffar grannen nedför vansinnets rödglödgade brant?

Jag hoppas att ni tycker att vi lyckas rapportera om det här på ett bra och balanserat sätt. Ni hittar flera av artiklarna här under.

Hornsbergs strand har slutit sig

Infekterad tvist när populär restaurang sägs upp

Polisen lovar fler farthinder till Hornsberg

Grannar går samman mot stöket i Hornsberg

Sommarstöket tillbaka i Hornsberg

Lugnare i party-Hornsberg efter polisens nolltolerans

Grannar jublar: Mindre bus i Hornsberg

Här får Stockholm längsta gågatan i sommar