Christoffer Röstlund Jonsson, reporter KungsholmenDirekt. Foto: Sacharias Källdén

RÖSTLUND: Bråket ställer frågan på sin spets: Vem får vara i Hornsberg?

Utöver ålder och partnerskap – vad har den här delen av huvudstaden för, tja, image? Vad vill Kungsholmen vara?, skriver vår reporter Christoffer Röstlund Jonsson

  • Publicerad 11:42, 4 okt 2019

Det här är en krönika på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Har Kungsholmen identitet? För ett 20-tal år sedan kallades stadsdelen nedsättande för Käppholmen, då här bodde så många grånade russin.

Och för fem år sedan snackade man om Singelholmen då andelen ensamhushåll var störst i stan. Och nu verkar det som att pendeln svänger tillbaka: färre förskolebarn, fler pensionärer, är tendensen. Igen.

Men utöver ålder och partnerskap – vad har den här delen av huvudstaden för, tja, image? Vad vill Kungsholmen vara?

I en av de mindre delarna har den här frågan nyligen ställts på sin spets. På Hornsbergs strand, den urbana playan som skämtsamt kallas för Stockholms Miami, vill en brf vräka ett omtyckt kebabställe.

Brf:n hävdar att restaurangen bullrar orimligt om natten och spritsar köttsafter omkring sig. Kebaberian säger å sin sida att boende i huset inte gillar att de drar så mycket kunder utifrån, att det kommer för många utomsocknes till flådiga Hornsbergs strand.

Mellan raderna: mat från Mellanöstern lockar folk från förorten in till innerstaden. Då blir det konflikt kring vem som får vara var, i Stockholm.

Vad tycker du själv om Kungsholmens identitet? Skriv till mig! Och läs om Hornsbergs strand och restaurangen Midan här.