Foto: Mikael Andersson

Malmcrona: Ljusglimtar gjorde 2020 uthärdligt

Södermalmsreportern Victor Malmcrona ser tillbaka på det år som gått.

  • Publicerad 15:28, 22 dec 2020

Det här är en krönika på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Kanske är ett klassiskt mysterium precis vad vi behöver.

När jag för några månader sedan tog över rollen som Södermalmsreporter trodde jag nog inte att den nyhet som skulle få mest genomslag skulle handla om stulna högerskor.

För den som missat vad det rör: ett 30-tal högerskor stals på Södermalm. Inte långt efteråt dök de upp runt om i staden, vitmålade. Ingen vet vem som ligger bakom tillgreppet.

Nyheten engagerade allt från inbitna läsare till riksmedia, som friskt spekulerade i vad syftet var. Kanske är det inte så konstigt. Mitt i pandemi och vintermörker är ett klassiskt mysterium kanske precis vad vi behöver.

Därför tänkte jag att vi kan titta tillbaka på några saker som livat upp ett tungt år.

Det jag då tänker på först är när Guldbron i våras först gled in över Saltsjön, och när den i höstas invigdes.

Båda gångerna låg en viss spänning och förväntan över Södermalm. Kritik som tidigare lyfts fram – att den var ful, att den skeppades hela vägen från Kina – glömdes för en kort stund bort. Bron var i några timmar mer än bara en bro. Det var något att samlas runt.

Nu, över jul, har man också kunnat glädjas av alla som gått samman för att hjälpa andra. Som alla ni som stöttade soppköket Kafé Södermalm, som i år överöstes av donationer från Söderbor för att ge till bättre behövande.

Värt att nämna är också det lilla jullandskap för möss som växte fram på Södermannagatan. När den vandaliserades tog det inte ens ett dygn innan folk gått ihop och tillsammans byggt upp julscenen igen.

Det är några av de saker som gjort 2020 uthärdligt för mig. Vilka är era bästa minnen?