Henrik Lindstedt, redaktör på BotkyrkaDirekt. Foto: Sara Ringström

LINDSTEDT: Kan de fortsätta skjuta efter det här?

Tre år, tre utomstående offer för den (o)organiserade kriminalitetens väpnade våld på Södra sidan. Den här gången en 12-årig flicka som enligt uppgifter var ute och rastade hunden. Vad om inte detta kan få dem som skjuter att lägga ner sina vapen?

  • Publicerad 09:21, 4 aug 2020

Det här är en krönika på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Att personer som inte är inblandade i kriminalitet dör till följd av de kriminella nätverkens kallblodiga våld är ovanligt. Det upprepas efter varje tragiskt snedsteg av kriminella som skjuter vilt omkring sig. Det tåls att upprepas igen.

Men det känns inte så. Inte för oss som bor i de förorter där det dödliga våldet blivit normalitet. Inte för föräldrarna till den 12-åriga flicka som i helgen dödades i samband med en skottlossning vid en bensinstation i Hallunda.

Vi kan fortfarande inte med säkerhet veta varför hon var på platsen när skotten började vina. Men av allt att döma var hon inte den egentliga måltavlan.

Enligt SVT var hon ute och rastade sin hund.

Norra Botkyrka sörjer sin förlorade dotter

Det här är tredje gången på lika många år som jag rapporterar om personer utan koppling till kriminalitet som fallit offer för gängens vansinniga våld.

Först dog en 63-årig man av en handgranat som låg slängd som skräp på marken i Vårby gårds centrum. Sen avrättades den unge lärarstudenten Shayan Gaff i Segeltorps centrum, för att han råkade likna en man inblandad i en kriminell konflikt.

Till den listan kan fler namn läggas – och den kommer bli längre, om den (o)organiserade brottsligheten inte stoppas.

Eller om de kriminella själva inser att det här har gått för långt.

Jag vet inte om jag vågar tro på deras medmänsklighet, men vad om inte det här skulle kunna få dem som skjuter att tänka om?

Vit kombi efterlyses efter dödsskjutningen