Vår reporter Victor Malmcrona skriver om stadens beslut att ta betalt för digitala offentliga handlingar. Foto: Mikael Andersson

Krönika: Läsarna förlorar när staden försvårar granskning

Utlämnandet av handlingar är inte en betaltjänst som staden tillhandahåller. Att få ta del av dem är en grundlagsskyddad rättighet, skriver vår reporter Victor Malmcrona

  • Publicerad 11:26, 21 sep 2020

Det här är en krönika på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Beslutet har gjort det svårare att granska vad som sker.

I våras tog kommunfullmäktige i Stockholms stad beslut om att det skulle börja kosta pengar att begära ut allmänna handlingar digitalt, enligt samma princip som för papperskopior. Som det har ställt till det för mig som lokalreporter.

Att läsa handlingar i en stadsdels eller kommuns register är som att vaska guld. 99 procent är slam, men så finns den där sista procenten guld.

För min del har vaskandet bland annat inneburit att jag kunnat berätta om att hemtjänsten i Hässelby går på knäna, och att människor med psykisk funktionsnedsättning far illa av att en träfflokal kortar sina arbetstider.

Men då är det väl bara att betala för sig? Nej, som lokaltidning har vi tyvärr inte alltid resurser till att göra det.

Dessutom är det viktigt att komma ihåg att utlämnandet av handlingar är inte en betaltjänst som staden tillhandahåller. Att få ta del av dem är en grundlagsskyddad rättighet.

Det här beslutet har gjort det svårare att granska vad som sker i kommunen – och när vi reportrar får allt svårare att göra vårt jobb så blir det ni läsare som lider mest.

Vem är det egentligen som vinner på det här upplägget?