Christoffer Röstlund Jonsson, reporter och redaktör på Tidningen Hammarby/Skarpnäck. Ålder: 38. Bor: Hägerstensåsen. Familj: En dotter. Hobby: Basism.

KOMMENTAR: Det är rätt, Konstfack – flytta!

Konstfack hotar att flytta för att ett antal lägenheter planeras bredvid skolan. StockholmDirekts Söderortsreporter Christoffer Röstlund Jonsson säger: helt rätt, flytta!

  • Publicerad 13:07, 12 nov 2015

Det här är en krönika på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

"How much art can you take?" Det är en relevant fråga, ställd av Bostonpunkarna i bandet SS Decontrol 1982. Men 2015 får vi skissa upp en ny frågeställning i Telefonplan: "How much city can art take?".

För nu vill Konstfack, områdets kulturella epicentrum, inte längre vara med och leka. Det omhuldade kulturkluster som byggts upp kring läroverket har blivit för mycket. Planerna på nya kvarter där Designens hus ligger får ledningen att hota med flytt. Det blir för många grannar nära inpå knuten. Alltså fler människor som kan störas av byggande, och, handen på hjärtat, nattliga svartklubbsfester.

Konstnärerna kan inte vara konstnärer obehindrat dygnet runt på årets alla dagar. Kreativiteten dör.

"De behöver tankens frihet, de ska inte behöva stirra in i någons hem så fort de tittar ut", som rektorn Maria Lantz uttrycker det i en intervju med min kollega. Enligt henne är lokalerna fantastiska men eleverna är redan hårt begränsade av den omkringliggande miljön, samtidigt som hon förstår att de mediakärnfamiljer som pyntat för nya hippa bostadsrätter inte vill ha med bångstyriga bohemer att göra.

Jag vet. Ni tycker att jag är dryg och hånfull mot konsten. Korrekt

Jag bodde granne med Konstfack i många år innan området blev vad det är idag, så jag tar mig den friheten. Samtidigt känner jag med rektor Lantz. Hon väcker min sympati när hon säger:

– Det kreativa klustret vid Telefonplan beror på Konstfack. Vi är magneten. Då är det olyckligt att hårdexploatera platsen. Det finns inte en enda mäklarannons som inte nämner oss, utan att påpeka att vi kan vara störande.

Hon har helt rätt.

Stockholms absurda bostadsbrist gör att mäklarna kan profitera bortom alla gränser på tråkiga Svenssons som vill gnugga kundkorg med blivande genier i kön på Hemköp. Så ja, jag fattar att rektorn vill boka flyttlass. Helvete, gör det! Kruxet är bara att dit kulturen drar, dit kommer mäklarna förr eller senare ändå, likt schakaler som vittrar ett ruttnande lik.

Kanske Konstfack kan bli en ambulerande verksamhet som flyttar vart tionde år?

LÄS ÄVEN: Konstfack hotar att flytta från Telefonplan: Konstnärerna vill inte titta in i nytt bostadshus

Fler krönikor av Christoffer Röstlund Jonsson

Sluta plåga kompisarna med kartongkånkande

Vad är det läsaren "Anders K" inte fattar med Bagisbarnen?

Vi får skit från alla håll – allt är som det ska

Respekt till Söderorts ungdomar

Rädda Hammarbyskogens kamplåt har sin poäng

Brutalt tonläge tystar byggdebatten

Jag föreslog sånglektion – han blev bitter i tio år