Foto: Mostphotos/Mitt i

Julgransilskan gör mig på gott humör

  • Publicerad 10:17, 18 dec 2020

Det här är en krönika på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

I år krävs
en större gran med rejält med belysning.

En julgran pekas ut som den fulaste i stan, om en annan gran görs bedömningen att den är alltför gles. Ytterligare en gran ser för sned ut.

Precis som vanligt började ilskan över utseendet på julgranar och julbelysning på offentliga platser snabbt koka i lokala Facebookgrupper och på insändar­sidor.

I år gör den här ilskan mig glad.

Med 2020 i backspegeln kan vi se tusentals dödsfall i covid-19, åtskilliga som blivit av med jobbet, tomma teatrar och biografer, konkursade företag och grusade planer. Alla har på något sätt påverkats, ingen har kommit undan helt. Det är ett år som vi på något sätt vill försöka lämna så helskinnade som möjligt.

Det var därför det var uppiggande att den årliga ilskan och brinnande engagemanget över julgranarna på offentliga platser fortfarande lever. Att vi på slutet av detta krisens år hade energi att engagera oss i det som är nära och berör oss i vardagen. När det mesta i den stora världen svajar behöver vi kanske en stabil julgran med vacker belysning att kolla på och känna värme över?

Jag satte mig och läste de arga grankommentarerna, kände engagemanget och gick sedan direkt ner i källaren och grävde fram kartongen med julpynt. Hittade en ljusstake, en ljusslinga och en prydnadsräv som lyser. Såg en liten bordsgran titta fram i kartongen. Gick upp igen och ramade in balkongen med ljusslingan och satte upp ljusstaken i ett fönster.

Den lilla anonyma bordsgranen fick ligga kvar i kartongen i år. Den såg för liten och för ful och för sned ut. I år krävs en större gran med rejält med belysning och pynt.

Nyfiken. På vad slutet av året har att bjuda på.