Hampus Jarnlo, redaktionschef StockholmDirekt. Foto: Sacharias Källdén

JARNLO. Därför fascineras vi av gamla hus

"I en snabbföränderlig stad är historier om gamla, vackra byggnader en konstant som fascinerar och engagerar många", skriver redaktionschef Jarnlo.

  • Publicerad 08:00, 26 jan 2020

Det här är en krönika på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

När jag kommer med bil norrifrån och ser kyrkan torna upp sig mot Essingeleden känner jag mig av någon konstig anledning alltid hemma. Ni som någon gång har kört där vet garanterat vilken kyrka jag pratar om. Ja, den där lilla röda träkyrkan med två gulliga torn som står på en höjd precis intill motorvägen mellan Aspudden och Nybohov.

Hur har den hamnat där? Hur tar man sig dit? Är den öppen för allmänheten? Är den i bruk?

Frågorna studsar i mitt huvud, men får aldrig några svar. Istället kör jag några kilometer till, försöker hålla barnen på gott humör, parkerar bilen och glömmer allt jag har sett. Tills nu!

Nu får jag äntligen svar!

Vår reporter Elina Lundberg föreslog för några veckor sedan att vi borde starta en ny artikelserie, "Historiska hus i Söderort", och påpekade att den röda lilla kyrkan på höjden bar på en väldigt spännande historia. Jag tände såklart på alla cylindrar. Och jag är inte ensam. I en snabbföränderlig stad är historier om gamla, vackra byggnader en konstant som fascinerar och engagerar många.

Här får vi som undrat äntligen svar på alla våra frågor om S:t Sigfrids kyrka (ja, den heter så). Och vår fotograf Claudio Britos har förevigat allt med mäktiga bilder. Trevlig läsning.

Vilket historiskt hus ska vi skriva om nästa gång? Hör av dig till oss på info@direktpress.se med ditt förslag!