Evelina Hertz svettas fortfarande i Brommaplansrondellen. Foto: Ylva Bergman

HERTZ: Dags att slopa högerregeln!

Varför har vi regler som ingen ändå tänker följa? Efter flera år bakom ratten i Västerort är det dags att uppdatera en och annan trafikregel, tycker reporter Evelina Hertz.

  • Publicerad 15:43, 8 jun 2017

Det här är en krönika på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Min första uppkörning gick inte så bra. Förutom att jag missade högerregeln och körde i fel fil i en rondell lyckades jag även med konststycket att stanna på påfarten till motorvägen, inte en utan två gånger.

”Jag trodde inte att jag skulle hinna ut”, försökte jag förklara för trafikinspektören.

”Det är dödsstraff på att köra som du gör”, blev svaret.

Fem år senare vågade jag försöka igen. Den gången missade jag på lite mer ofarliga men orimliga saker. Efteråt skjutsade min stackars körskollärare mig till jobbet.

Brorenovering i Traneberg - nu blir det ÄNNU värre köer

”Jag kommer a-a-a-ldrig få körkort”, grät jag som en tvååring.

”Jodå, nästa gång!” försökte han trösta.

Teori och praktik

Nästa gång gick det faktiskt och jag vet inte vem som var mest chockad, glad och lättad – jag eller min körskollärare.

Nu efter sex år är jag en präktig bilförare som alltid håller hastighetsbegränsningarna. Men Brommaplansrondellen får mig fortfarande att svettas. Och hörrni, högerregeln. Nu kan jag den perfekt – i teorin. Men i praktiken är jag trött på att undra om jag (eller du) kör på en huvudled. Om jag kan fortsätta framåt eller måste bromsa för att du skiter i att stanna.

Den här veckan reder kollegan Ellinor Prawitz ut Västerorts värsta trafikkluringar tillsammans med körskolläraren Tom Wahlberg. Han tycker att regelverket borde uppdateras och att det kanske är dags för högerregeln att tacka för sig. Ingen följer den så varför ska den finnas? Efter allt för många situationer där störst väg tydligen går först är jag beredd att hålla med.

Hur #¤!% ska vi köra egentligen?! Vi reder ut Västerorts trafikfällor