Claudio Britos, fotograf på StockholmDirekt. Foto: Privat

BRITOS: Var det rasism eller polisarbete?

StockholmDirekts fotograf Claudio Britos var på plats när demonstranterna på Sergels torg vällde ut på stan. Då blev han stoppad av polis.

  • Publicerad 16:10, 22 jun 2020

Det här är en krönika på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Jag var på demonstrationen som började på plattan och som pågick runt hela Stockholm.

Under denna kväll dokumenterade jag ilska, sorg och enighet av tusentals svenskar som kan relatera och känna smärtan till det som har hänt och fortfarande händer i USA och i alla delar av världen. Polisbrutalitet och rasism.

Min avsikt när jag åkte dit var att dokumentera och göra mitt jobb. Jag såg flera reportrar som sprang fritt mellan demonstranterna. Vissa hade pressvästar, andra inte. Jag hade varken pressväst eller presslegitimation, något jag nu ångrar. Jag mötte flera poliser som inte frågade mig om presslegitimationen. De såg att jag var där för att dokumentera.

Efter att ha stått sida vid sida med en polisman vid slottet så ser jag en annan vinkel jag vill fota. Jag förflyttar mig åt sidan, varpå jag blir stoppad. Han säger att jag inte får fortsätta och att han vill se mitt pressleg. Jag är journalist och är på plats för att dokumentera och visar mitt id-kort. Han skrattar till och skriker: PRESSLEG!

Jag ser i ögonvrån hur andra journalister med och utan västar bara går förbi. Så jag frågar om de har tittat på allas legitimation på plats.

Inget svar.

Jag väljer att stå kvar vid platsen.

Kort därefter kliver en vit man in och säger till polismannen att han bor i området. Han får gå förbi, utan att varken behöva bevisa att han bor där eller ens visa sitt id-kort. Polismannen påpekar kort därefter att det är ett brott om jag tar upp kameran mot hans ansikte.

Jag såg inte ut som majoriteten av fotograferna och journalisterna på plats, men jag såg ut som majoriteten av demonstranterna. Det börjar med att man inte vill visa sin legitimation och ifrågasätter polisens agerande – kan det sluta med att man ligger på marken och kämpar för sitt liv? För mig slutade det med att jag valde att avsluta dokumentationen och bege mig hemåt.

Polisen begränsade mig i mitt arbete.

Tusentals i stor demonstration på Sergels torg