Konstverket ”Pingpong” och Mitt i:s reporter Niklas Loman. Foto: Stefan Källstigen

Blå gubbe gör identitetskrisen lite lättare

”Jag tror att Upplands-Bro kommun precis som många andra svenska kommuner genomgår en identitetskris. I och med den blåa figurens tillkomst formades kommunens identitet lite mer än innan, och genom att tycka till om den blev Upplands-Broborna lite mer Upplands-Brobor”, skriver Mitt i:s reporter Niklas Loman.

  • Publicerad 15:07, 22 dec 2020

Det här är en krönika på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Kungsängens nya torg, jättejulkulorna, Brunnamuren, logistiklager som växer upp som svampar ur marken och nya bostadsområden likaså.

Och inte minst: ”Pingpong”, Peter Johanssons blåa figur som med lekfullhet i blick ser ut över kommunen från ovan.

Nu är Pingpong på plats: "Årets konsthändelse i Sverige"

Allt det här är symboler – symboler för Upplands-Bro. Symboler att samlas kring, symboler att hata, symboler att älska.

När installationen av den blåa figuren ägde rum strax innan julhelgen så var jag och min kollega fotografen Stefan Källstigen på plats. Det låg en stolthet i luften och stundtals hördes lättade skrattsalvor, skratten andades, ”vi gjorde det! Nu är den här! Omvärlden tittar på oss”.

För det är det här som är så spännande och betydelsefullt. Alla har en åsikt om det som tillförs kommunen. Och det är dessa åsikter som gör symbolerna till våra, varse sig vi vill eller inte.

Så mycket har kommunen betalat för den nya sporthallskonsten

Jag tror att Upplands-Bro kommun precis som många andra svenska kommuner genomgår en identitetskris. I och med den blåa figurens tillkomst formades kommunens identitet lite mer än innan, och genom att tycka till om den blev Upplands-Broborna lite mer Upplands-Brobor.

Det ska i sammanhanget också framgå att Upplands-Bro kommun sedan 2012 använder sig av den så kallade enprocentsregeln. Det här innebär att i samband med att kommunen bygger nytt så avsätts en procent av budgeten för att gå till konstnärlig gestaltning.

Kanske är det vad skulpturen kostat kommunen som svider allra mest i många själar. Men det fina är att vi pratar om det, och att så många bryr sig om att en illblå och sarkastisk leende cracksmurf nu tagit sin plats utanför en sporthall som än saknar ett namn.

”Glädjefyllt att kunna vaccinera”

Vaccinationen mot covid-19 igång. Den 30 december påbörjades arbetet med att vaccinera mot covid-19 i Upplands-Bro. ”Det kändes väldigt skönt att kunna avsluta förra året med att börja vaccinera”, säger Angelica Chibout, chef på...fredag 22/1 16:40

Coronaläget i Upplands-Bro just nu

Antalet bekräftade fall minskar. Enligt Folkhälsomyndighetens senaste siffror har antalet coronafall i Upplands-Bro blivit färre.fredag 22/1 16:38