Kerold Klang

Stockholmare, författare, konstnär och storyteller. På spaning i tid och rum efter stadens själ och stadens dolda årsringar.

Paviljonghistoria

  • Publicerad 01:14, 15 mar 2016

Det här är ett blogginlägg på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens.

Fridays_fotoKeroldKlang

TGI Friday´s restaurangpaviljong i Kungsan ligger risigt till efter tomtägarbytet och planerna på ett kommersiellt nybygge på samma plats. Den är en skapelse som var var mer retro är ny, när den var ny.

Kungsans norra entré proppades redan 1953 med den allra första restaurangpaviljongen som hette Sju Sekel, i folkmun Sju Äckel. Om det var dåtidens dagens rätter eller bara en stockholmskt fäbless för ordvängeri som födde öknamnet, minns vi inte. Kanske både och. För trettio år sedan damp ersättaren Fridays ned på platsen.

Sju Sekel var en modernistisk paviljong, både strikt och lekfull i tidiga femtiotalets arkitekturanda. TGI Friday´s från 1986 är snarare postmodern med en retromodernistisk touch.

Inte lätt att hänga med i stans arkitekturtrender när något nytt egentligen inte hänt sedan åttiotalets stillösa betongpostmodernism.

Paviljongen YGI Fridays är sålunda ett postmodernistiskt barn, nära släkt med värdshuset Clas På Hörnets tillbyggnad vid Surbrunnsgatan och Gustav Vasaskolans matsalspaviljong mot Dalagatan. Tjusigare än så blev inte barnet.

Men den platta uppenbarelsen och inte minst restaurangkonceptet flirtar samtidigt med efterkrigstidens amerikanska Dinerstil. Tänk motell och grillbarer i öknen, neonskyltar i skrivstil och Sista Natten Med Gänget.

TGI Fridays paviljong kan således upplevas som ett stycke femtiotalsretro, vilket också var trendmässigt korrekt i det åttiotal som återupptäckte amerikansk industridesign, skateboards, sneakers, collegetröjor och basic rock and roll.

Paviljongen lär inte gå till Stockholmshistorien på samma vis som Sju Sekel gjort. Något större spår lämnar den inte i min historia heller. En enda öl hann det bli där. På åttiotalet.

Kerold Klang