Minnet av en bro

  • Publicerad 01:20, 11 okt 2011

Det finns en glömd bro i Vasastan, eller rättare sagt resterna av en bro.
Bakom ett blått plank vid Karlbergsvägens ände mot Norra Stationsgatan skymtar en avklippt gatstump, en kvarglömd gatlykta och stenfundamentet till den försvunna Tomtebodabron.


Karlbergsvägen var en gång i tiden nästan dubbelt så lång som nu. I dag klipper Essingeledens ramper vid Norra Stationsgatan resolut av den breda gatan.
När Karlbergsvägen stod ny 1697 fortsatte den vidare mot sydväst i en båge och inföll i bortre delen av Karlbergs slottspark. Där vidtog ett koppel av slingrande landsvägsstumpar över det blivande Sundbyberg och Bällsta Bro mot städerna norr om Mälaren.
Karlbergsvägen gav slottet en ståndsmässig infart från Stockholm och kalescherna och postdiligenserna till Västerås slapp skumpa fram på den smala backiga Rörstrandsvägen, föregångaren till Rörstrandsgatan.

Två viadukter
Järnvägens dragning på 1870-talet högg av Karlbergsvägen på ett par ställen. Då höjdes den och drogs på två viadukter över spåren.
Den närmast stan fick namnet Tomtebodabron.
En bit in på förra seklet klipptes anslutningen till Karlberg definitivt av när järnvägsspåren dubblerades.
Bron mot slottsparken och omvärlden försvann, Tomtebodabron behölls som lokal väg till Solna.

Värsta smitvägen
På sextiotalet fungerade Tomtebodabron som värsta smitvägen för bilister som snabbt ville ta sig från Solna Centrum till Birkastan.
Jag undrade många gånger om den smala gistna träviadukten med sina sköra ornamenterade gjutjärnsräcken skulle klara trafiken.
Det undrade Stockholms stad också, bron blev gångväg.
När Norra Länken drogs in i området runt 1990 revs den.
Idag trycker bygget av Hagastaden på.
I en framtid är det här som nya bostadsområdet ska möta överdäckningen av Klara Strandsleden.
Då kommer inte längre något brofäste finnas kvar som kan berätta för Birkastadsborna varför Karlbergsvägen heter som den heter fast den inte alls leder till Karlberg.

Tyckte jag hörde något när jag betraktade brofästet i skymningen härom kvällen. Det lät som valthornsstötar och klappret av hästhovar.
Kanske rullar postdiligensen från Västerås och Enköping fortfarande in i stan just här.
Vi ser den bara inte.