Foto: Photographer Michael Folmer

När ska M tillsätta ett kvinnligt kommunalråd?

  • Publicerad 14:16, 8 mar 2019

Moderaterna i Solna har aldrig haft ett kvinnligt kommunalråd – trots att partiet styrt Solna i 20 år och haft 20 kommunalrådsposter att tillsätta. Vad säger det om (M):s syn på jämställdhet?

Det är sorgligt att (M) tror att ojämställda styren kan skapa framgångsrik politik. För ett år sedan påpekade jag att (M) i Solna aldrig haft ett kvinnligt kommunalråd. Trots kritiken valde (M) att även denna mandatperiod fortsätta med lika usel representation: 0 av 4 moderata kommunalråd är kvinnor.

Jämställd representation vid makten borde vara en självklarhet. Inte bara för att det är rätt, utan för att det är smart. För att hitta de bästa lösningarna på samhällsproblemen är det avgörande att det finns olika erfarenheter bland politiker. Om kvinnor exkluderas från makten så riskerar samhällsproblem som drabbar kvinnor att försvinna från den politiska dagordningen. Det visar inte minst Me-too-rörelsen som synliggjort hur sexuella trakasserier tonats ner.

Det ska vara kompetens, inte kön, som ska avgöra vem som blir kommunalråd. Det är just därför som jag blir så arg över att ingen av Moderaternas 20 kommunalråd varit kvinna. Jag är nämligen säker på att män och kvinnor är lika kompetenta. Om (M) utsett sina kommunalråd baserat på kompetens så borde partiet idag haft lika många kvinnliga som manliga kommunalråd. Istället är siffran 0 av 20.

Gubbväldets era är förbi. Om vi på allvar vill skapa ett jämställt samhälle då måste partierna ha jämställda ledningar. I Solna leder jag, tillsammans med Arne Öberg, Socialdemokraterna. Vi är två kommunalråd, en kvinna och en man, som har ett delat ledarskap. Men jämställdheten slutar inte vid vår högsta ledning. Varannan av (S) ledamöter i kommunfullmäktige är alltid en kvinna.

Det är dags att (M) inser betydelsen av jämställdhet i politiken. Solnaborna förtjänar ett jämställt styre – oavsett vilket parti som sitter vid makten.