GÄRNA. Tummen upp för hyresrätter – om de inte sänker takten på byggandet. Foto: Arkiv

Gärna hyresrätter - men inte till priset av lägre byggtakt

I nr 15 skriver tre representanter från socialdemokraterna om hyresrätter. Än en gång utifrån myten att moderaterna skulle vara motståndare till denna upplåtelseform.

  • Publicerad 01:15, 3 maj 2016

Tvärtom är det lätt att hålla med om att hyresrätten har många fördelar och att ett mixat utbud är önskvärt. Därför är de konkreta realistiska förslag som kommer från olika byggherrar om att bygga hyresrätter välkomna. Länge har de tyvärr varit ganska få – mycket beroende på den osäkerhet som det stelbenta och oförutsägbara hyressättningssystemet genererar. Nu ser vi dock en ljusning och ett antal projekt är på gång. Totalt handlar det om över tusen lägenheter.

Att försöka tvinga igenom projekt med en viss upplåtelseform – exempelvis genom att sätta upp procentkrav utan respekt för aktörernas egna önskemål - kommer dock med största sannolikhet enbart leda till lägre byggtakt totalt och i förlängningen att färre bereds möjlighet att bo i Solna.

Vilket illustrerar något jag upprepat många gånger under åren - det är inte upplåtelseformen utan antalet nya bostäder som avgör hur många fler som kan hitta en bostad. Därför är och förblir det viktigaste för oss att inte av ideologiska skäl försvåra för dem som vill bidra till att utveckla Solna. Under 2015 beviljades bygglov för mer än 1250 lägenheter. Det innebär att lika många familjer kommer kunna få ett nytt hem i dessa och ännu fler genom de flyttkedjor som detta ger upphov till.