LÄMNAT. Majoriteten av personalen på fritidsgården Black Sheep har sagt upp sig i protest. Foto: Leif Oldenburg

DEBATT: Blågrön politik har lett till kaos

  • Publicerad 12:56, 4 okt 2019

Det är inte bara inom skolan och förskolan som Alliansens politik skapat negativa rubriker. Lagom till sommaren visade det sig att Alliansen plus Miljöpartiet har förmågan att skapa kaos inom en prisbelönt verksamhet: fritidsgårdarna. Alliansen genomför nu en politik – utan evidens och förankring – som har lett till massflykt av personalen inom fritidsverksamheten, vilket ytterst drabbar Solnas unga.

Nästan 85 procent av fritidsgårdspersonalen har lämnat sin anställning. Det finns huvudsakligen två skäl till massflykten: det nya arbetsschemat samt bristande transparens. De som verkligen drabbas av detta är Solnas ungdomar. Det är egentligen besynnerligt varför Alliansen valt att äventyra den stabila fritidsgårdsverksamheten. I vilken annan verksamhet skulle man acceptera en massflykt av denna rank? Om 85 procent av lärarna i en skola sade upp sig samtidigt, skulle inte vem som helst ompröva sin politik då och lyssna på kritiken? Jag ställde denna fråga till ordföranden i kultur och fritidsnämnden Peter Edholm (L).

Till min och många andras förvåning svarade Edholm (L) att pedagogerna inte var där när ungdomarna var på plats, ett svar som får mig och andra att tvivla på om han verkligen känner till verksamheten. Ni har styrt Solna i 20 år – har ni varit missnöjda med verksamheten så länge?

Solnaborna förtjänar svar på tre viktiga frågor: 1) Var finns evidensen bakom Edholms (L) påstående att pedagogerna inte varit på plats när ungdomarna velat vara där? Finns det någon statistik som visar på detta? 2) Varför kommer förändringen nu? 3) Handlar detta egentligen om besparingar?