BALLONGBERGET. Insändarskribenterna vill att det byggs 500 hyresrätter per år i Solna. Foto: Leif Oldenburg/arkiv

Bygg 500 hyresrätter per år i Solna

Brittiska BBC uppmärksammar att bostadskön till en hyresbostad i Stockholm är ett Guinnessrekord. Sedan 1990 har andelen hyresrätter gått från 80 procent till runt 40 procent om man även inkluderar studentbostäderna.

  • Publicerad 17:27, 22 feb 2017

I dag är åter intresset för hyresrätter stort, men under 2010-2013 byggdes i genomsnitt 306 bostadsrätter per år och 36 hyresrätter samt 44 äganderätter i Solna per år. Det är 9 procent
hyresrätter.

Upplåtelseform påverkar även inkomstnivåerna i Solna. Under 20 år har inkomsterna i Solna ökat med närmare 40 procent medan länet och rikets ökning ligger på 36 procent.
    Att inkomsterna ökar är inte problemet, men väl om Solna blir en stad för bara dem med högre inkomster, där utbudet av bostäder är en av förklaringsfaktorerna. Vi vill ha ett Solna för alla.

Det finns även starka tillväxtskäl att ha blandade upplåtelseformer. Vi vet att det är vanligt med både projektanställda inom såväl IT- som byggsektorn i Solna. Med färre hyresrätter och kötider på 11 år är en icke fungerande bostadsmarknad tillväxthämmande. Ett Solna som tar ansvar för en hållbar tillväxtregion bör bygga minst 50
procent hyresrätter för att säkra tillväxt och bostäder för framtiden. Det innebär minst 500 hyresrätter per år
i Solna.

Två konkreta platser som vi Socialdemokrater föreslagit är ett höghus på taket av den nya tunnelbaneuppgången på Dalvägen i Arenastaden (på detta sätt bevarar vi mycket grönt i området) och hyresrätter på Slaktarbacken bakom busstorget vid Solna centrum.