Högtryck på Huddinges bostadsmarknad

Vilka flyttar in och vad är det som lockar? Vilka har valt att lämna kommunen? Vi tog tempen på Huddinges bostadsmarknad ett drygt år sedan pandemin startade.

  • Publicerad 14:19, 28 maj 2021

äljprocessen för mindre lägenheter är oftare lite längre, det är inte riktigt samma efterfrågan.

Det är ett fantastiskt drag på marknaden, mycket säljs innan visning. Vi ser en stor efterfrågan på villor och radhus. Många söker något större, gärna med hemmakontor, om man har råd. Man satsar mer på sitt boende, när man gör avkall på annat just nu, berättar mäklaren Sabina Kling-
sell på Svensk Fastighetsförmedling i Huddinge centrum.

Pandemin, som många trodde skulle lägga sordin på bostadsmarknaden, har snarare fungerat som en katalysator.

– Vi ser ett nytt livsbeteende och ett nytt arbetsliv hos folk, där många planerar för att man i framtiden delvis kan fortsätta jobba hemifrån. Det kommer att leva kvar. Suget efter trädgård är också större, man vill ha så mycket som möjligt i sin egen lilla bubbla.

Vilka flyttar till Huddinge?

– Flyttströmmarna hit har i många år kommit från Midsommarkransen, Hägersten, Aspudden – folk som säljer sin lägenhet men vill bo kvar i söderort. Vi har även sett strömmar från Årsta och Botkyrka, som Tumba och Tullinge.

– Men på visningarna nu ser vi folk som aldrig tidigare varit i Huddinge. De nya intressenterna har tidigare kollat i norrort, västerort och Älvsjö. Nu kikar de på områden som Stuvsta, Huddinge och Segeltorp, säger Sabina Klingsell.

Vad lockar folk till Huddinge nu?

– Att du får mer för pengarna, även om vi haft en prisuppgång, och att du har naturen runt hörnet! säger Sabina Klingsell.

Vilka letar sig från Huddinge då?

– Min erfarenhet är att det faktiskt är barn-
familjer som är trötta på Stockholmsstressen. De söker sig till Gnesta, Trosa, Enköping. Lite längre bort, men fortfarande på pendlingsavstånd, säger Sabina Klingsell.

Mer för pengarna och närhet till naturen är även det som lockar till kommunens östra delar, Skogås och Trångsund, menar mäklaren Anna Fernandez på Svensk Fastighetsförmedling.

Här har man kämpat med profilering de senaste åren.

– Vi är ju lite i utkanten av kommunen, och en del spekulanter är mer välbekanta med de centrala delarna. Många vet vad Haninge och Farsta är, men inte att vi ligger mittemellan, säger Anna Fernandez.

Prisskillnaden gentemot villor och radhus i centrala Huddinge har i flera år legat på en miljon, men under pandemin har något hänt.

– Vi har lyft oss på kartan. Skogås och Trångsund ligger bara 17 minuter från stan via Nynäsvägen. Samtidigt bor du ute i en grön idyll. Folk flyttar hit från Sjöstan, Södermalm, centrala Huddinge och Haninge, säger Anna.

Även i Skogås och Trångsund har suget ökat efter de större bostäderna.

– Förut gick de mindre radhusen på tre rum bäst, men nu går folk direkt på de större. Unga par skippar tvåan och tittar på en trea eller fyra direkt, säger Anna.

Men, alla bostäder är inte lika lättsålda.

– Ett normalt år har vi en stor efterfrågan på små bostäder, speciellt när högskoleplatserna släpps. Men nu när undervisningen skett på distans så har man inte samma behov av att bo här, då kan man ju pendla. Säljprocessen för mindre lägenheter är oftare lite längre, det är inte riktigt samma efterfrågan, säger Sabina Klingsell.

Anna Fernandez håller med, men ser även möjligheter till att göra klipp.

– Ettorna och tvåorna här i Skogås och Trångsund är lite trögsålda, vilket är konstigt, då du kan få en etta för 1,6 miljoner. Jag menar, var kan du få det så här centralt? Men många köper hellre i Farsta där du har tunnelbana, men då får du betala en halv miljon mer!

Bostadspriserna i Huddinge

Villor/radhus

Prisutveckling senaste 12 månaderna: +28,3%

Kvadratmeterpris 7 maj: 60 879kr/kvm

Bostadsrätter

Prisutveckling senaste 12 månaderna: +14,4%

Kvadratmeterpris 7 maj: 43 247kr/kvm

Källa: Svensk Mäklarstatistik

Visa merVisa mindre