Antalet sökande till sjuksköterskeprogrammen vid högskolan har ökat under coronapandemin.

– Vi har 39 procent fler sökande senaste terminen än innan. Det är fantastiskt att så många vill hjälpa till och arbeta i vården trots att situationen under det senaste året har varit svår, säger Susanne Georgsson, rektor vid Röda Korsets Högskola.

Susanne Georgsson är själv sjuk­sköterska, barnsjuksköterska, barnmorska samt professor i omvårdnad och sedan 2019 rektor för Röda Korsets Högskola i Flemingsberg.

Här, i skolans ljusa och moderna lokaler, ett stenkast från Karolinska universitets­sjukhuset i Huddinge, påbörjar varje termin 115 personer utbildningen till sjuksköterska. Senaste terminen hade högskolan ca 3170 sökande.

Till det kommer de 100 redan utbildade sjuksköterskor som i augusti varje år påbörjar sin specialistutbildning inom intensivvård, infektionssjukvård och psykiatrisk vård.

Susanne Georgsson menar att pandemin har satt extra fokus på yrket.

– Sjuksköterskor har framträtt mycket i media och visat att man gör skillnad. När vi ser en arbetsmarknad där många blivit av med sina jobb så har det varit tvärtom inom vården. Det här lockar unga, säger hon.

Vilka är det som söker er utbildning?

– De flesta som söker till sjuk­sköterskeprogrammet kommer direkt från gymnasiet. De kommer från alla möjliga program där man har de grundläggande kunskaperna i matematik och naturkunskap, säger Susanne Georgsson. De sökande till specialistsjuksköterske­programmen är mer seniora och har redan erfarenhet från att ha arbetat som sjuksköterskor under flera år.

Just bredden i de arbetsuppgifter man kan ha som sjuksköterska är en stor del i motivationen att söka, tror hon.

– Många vill ju jobba med människor på något sätt, och man kan ju välja inriktning väldigt brett. Du kan jobba med barn, med gamla, du kan forska, eller bli barnmorska. En sjuksköterska har många kompetenser, du ska ge omvårdnad men också ha teknisk kunskap och kunna möta olika slags människor i olika situationer.

– Sen är det också så att vårdyrken mer än andra ”går i familjen”. Flera som studerar här har mamma, pappa, syskon eller andra familjemedlemmar som jobbar inom vården.

En stor drivkraft är också möjligheten att få ett jobb.

– Du vet att du får jobb, det finns arbetstillfällen därute. Många studenter blir rekryterade under sin sista praktik, det är en kamp om studenterna som går ut, säger Susanne Georgsson.

Grundutbildningen till sjuksköterska är tre år, och en tredjedel består av verksamhetsförlagd utbildning. Eftersom högskolan också har flera internationella samarbeten kan studenterna söka möjligheten att göra delar av sin praktik eller studier utomlands i länder som Tanzania, Japan och Colombia eller inom Erasmusprogrammet i EU.

Till skillnad från andra sjuksköterskeutbildningar är uppemot 20 procent av de studerande hos Röda Korset män.

– På de andra högskolorna tror jag att man ligger kring 10 procent. Kanske är det den globala profilen och vår koppling till Röda Korset som lockar. I Röda Korsets arbete ingår hjälparbete i katastrofer, krig, flyktingkriser, att vårda de allra mest sårbara och utsatta. Vi ser också att intensivvård och psykiatrisk vård tenderar att dra till sig fler manliga sökande, konstaterar Susanne Georgsson.

På Röda Korsets Högskola är studentgruppen blandad, med en stor variation i studenternas bakgrunder, något som högskolan är stolta över.

– Vi kommer fortsätta att arbeta med att rekrytera brett för att kunna ta till­vara på den talang och drivkraft som finns, avslutar Susanne Georgsson.