Tema

Daniel Sandström är innehållsansvarig på Boupplysningen.se och ger sina bästa tips om att köpa en nyproducerad bostad. Foto: Mitt i Studio Pressbild
Så funkar det att köpa en sprillans ny bostad
- Hem & Inredning
- Publicerad 08:18, 13 aug 2019
Detta är en temaartikel på Mitti. Innehållet kan vara kommersiellt och är fristående från Mittis redaktionella material.
Vad skiljer köp av nyproduktion från ett ”vanligt köp”?
– Köpeprocessen skiljer sig en hel del jämfört med vanliga köp. Det är till exempel vanligt att nyproduktioner köps på ritning, vilket innebär att bostaden köps innan den är färdigbyggd. Det är förstås en stor skillnad jämfört med att köpa en bostad som redan finns och som någon redan bor i. Möjligheten att köpa nyproduktioner som är inflyttningsklara har dock ökat under den senaste tiden, eftersom många köpare helt enkelt föredrar att köpa bostäder som finns.
Vad är fördelarna med att köpa nyproducerat?
– Jag brukar säga att det finns tre givna fördelar med att köpa nyproducerat. För det första får du en helt nybyggd bostad som är anpassad efter dina önskemål, för det andra har nyproduktioner ett lägre renoveringsbehov än gamla bostäder och för det tredje säljs de till fast pris vilket gör att du slipper budgivningen.
Vad skulle nackdelarna med att köpa nyproducerat kunna vara?
– En nackdel med köp av nyproduktion på ritning är att det inte går att flytta in förrän vid ett senare tillfälle. Många har säkert läst skräckhistorierna om personer som köpt på ritning där byggprocessen dragit ut på tiden och inflyttningsdatumet skjutits framåt gång på gång. Vid köp av en befintlig bostad finns inte det här problemet.
Det finns även en ekonomisk risk att äga två bostäder
– Du äger två bostäder, dels nyproduktionen, dels den bostad du bor i under tiden som nyproduktionen byggs. Om det sker ett prisfall på bostäder drabbas man därför dubbelt, eftersom värdet på både nyproduktionen och ens befintliga bostad sjunker. Skulle priserna tvärtom stiga är det förstås en fördel eftersom man då får värdeuppgången på bägge bostäderna.
Nya bostadsrättsföreningar har också ofta högre skulder än äldre.
– En klar nackdel med nyproduktioner är att nybildade bostadsrättsföreningar ofta har högre skulder än vad äldre bostadsrättsföreningar har. Skulle räntorna höjas kommer också att månadsavgiften att höjas. Som köpare är det därför superviktigt att titta på föreningens skuldsättning och om det finns något skrivet i den ekonomiska planen som behandlar problemet.