Tema

Drömmer du om en egen stuga? Läs på om huset innan du börjar buda. Foto: Mitt i Studio Mostphotos.com

Checklista inför sommarstugeköpet!

  • Publicerad 10:52, 8 sep 2020

Detta är en temaartikel på Mitti. Innehållet kan vara kommersiellt och är fristående från Mittis redaktionella material.

Vill du mysa runt i tjocka sockor vid en nytänd brasa i ett kylslaget skärgårdshus? Eller kila ut i morgondaggen till utedasset?

Det som upplevs charmigt för den ene kan kännas skruttigt för den andre. Bekvämlighet är dock något högst individuellt och ändrar sig över tid. Vill du hitta ett fritidshus du verkligen har råd med och där du kan trivas länge – fundera på vad objektet kostar att använda och vad det kräver för att uppfylla din komfortnivå!

1. På rimligt avstånd?

Visst kan du komma undan billigare om du hittar ett hus lite längre ifrån Stockholm. Men lägg in i kalkylen vad resorna dit kostar – inte minst om du vill kunna utnyttja det som andningshål på helgerna.

2. Håller det varmt?

Är det befintliga värme­systemet rätt för din användning? Planerar du att använda huset på helgerna vill du kanske inte behöva vänta hela fredagskvällen på att det ska bli varmt.

3. Är huset tätt?

Vill du vistas i stugan även på vinterhalvåret, men utan att det viner runt fötterna kanske du behöver en buffert för extra isolering och energi­snålare fönster. Det minskar både kallras och energi­förbrukning.

4. Är grunden sund?

Många stugor är byggda med kryp- eller plintgrund. Som spekulant, kolla om utrymmet måste ventileras, exempelvis med en avfuktningsanläggning. Fuktproblem här är tyvärr vanliga.

5. Funkar avrinningen?

Du vill inte att dagvattnet ska rinna ner under husgrunden under de perioder du inte är där. Kolla så att hängrännorna har rätt lutning, att stuprören leder bort vattnet och att taket inte lurar på svaga punkter.

6. Ska elen säkras upp?

Ditt elintensiva leverne kräver mer av elsystemet än 1930-talets skärgårdsbor. Vill du kunna använda juicemaskinen, installera tvättmaskin och köra Playstation utan att propparna ryker måste du kolla att elsystemet är rätt dimensionerat. Kolla med en auktoriserad elektriker.

7. Finns uppkoppling?

Slå upp ett svamprecept, njuta av middagsmusik, streama en krim-serie. Även om fritids­huset är till för avkoppling vill vi ha uppkoppling då och då. Tillgången till fiber och bredband i området ser du på Bredbandskartan.se

8. Är dricksvattnet friskt?

Om huset har enskild brunn, kontrollera vattnets kvalitet med en vattenanalys. Om ni är många som ska vistas i huset, kolla att vattnet – och beredarens varmvatten! – räcker till.

9. Fungerar avloppet?

Har huset ett enskilt avlopp kan du, ”testa” det på Avloppsguiden.se. Om huset saknar vatten och avlopp, undersök kommunens krav för ny anläggning. Du kan göra ROT-avdrag för arbetskostnaden.

10. Får du plats i framtiden?

Livet har många faser. På sikt tjänar du på att tänka framåt redan nu. I detaljplanen för fritidshusets område kan du se vilken byggrätt tomten har om du en dag vill kunna bygga ut.