Södertörns tingsrätt. Den 45-årige mannen dömdes till fängelse i Södertörn tingsrätt. Foto: Mitt i

Haningebo byggde rörbomber hemma – döms till fängelse

En 45-årig man döms till två år och två månaders fängelse för att tillverkat rörbomber i sin bostad. Mannen tillverkade den bomb som detonerade i ett trapphus i Brandbergen tidigare i år.

  • Publicerad 15:40, 20 sep 2021

Mannen har enligt domen tillverkat rörbomber i sin lägenhet i ett flerfamiljshus i Haninge från början av året.

Vid två olika tillfällen undersöktes hans lägenhet av polisen. Vid en husrannsakan i januari hittade polisen sex rörbomber, ammunition, påsar med salpeter och en låda med metallrör i lägenheten. 45-åringen greps men släpptes lite senare.

Under en andra husrannsakan i april hittade polisen två egentillverkade rörbomber hos mannen. Utöver bomberna hittades även stubintråd, vitfärgat pulver i en blixtlåspåse, och en cykelpump med tillhörande kolsyrepatroner.

Sammanlagt ska mannen ha tillverkat tolv rörbomber samt förvarat åtta av dem i sin bostad.

Explosion i Brandbergen

En av de rörbomber som 45-åringen tillverkat var den bomb som detonerade i ett trapphus i Brandbergen tidigare i år.

Man anhållen misstänkt för bombdåd i Brandbergen

Mannen nekar till att ha lagt rörbomben i trapphuset själv men vet inte hur den ska ha hamnat där. Samtidigt har 45-åringen inte kunnat redogöra för om han har överlåtit bomberna till någon annan och enligt tingsrätten framtår det som "uppenbart att det kunnat befaras att bomberna skulle komma till brottslig användning av personer som avsett orsaka skada".

"Gillar när det pangar"

Enligt mannen fanns det inga baktankar kring tillverkningen av bomberna. 45-åringen har velat prova sig fram i bombtillverkningen och planerade att spränga dem i skogen. Mannen ska även ha sagt att han gillar när det "pangar".

45-åringen har erkänt brott och medger även att han bytt minst en av rörbomberna mot narkotika. Mannen, som inte straffats tidigare, döms för grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, ringa narkotikabrott och narkotikabrott.