Samah Zaytoun har egentligen mer akuta bekymmer att tänka på.

Det tillfälliga hyreskontraktet i Stadshagen där hon bor med sina sex barn är på väg att ta slut och hon vet inte just nu var familjen ska få tak över huvudet. Corona och vaccinationsfrågan kommer därför lite i andra hand.

– Men jag blir samtidigt alltmer orolig för smittan. Jag vågar knappt pussa och krama barnen längre. Jag längtar bara efter att få tillbaka vardagen, att kunna gå ut och göra saker med barnen igen.

Fram till för några veckor sedan hade Samah också väldigt lite kunskap om coronaviruset. Hon litade inte alls på informationen hon fick via medierna, varken om smittorisken eller om vaccinet. Det gjorde henne osäker.

Tillhör riskgrupp

– Det känns som att alla medier ljuger. Jag ser bilder i sociala medier på hur svenskar verkar leva på som vanligt. Man ser att det är fullt i tunnelbanan och på bussarna. Jag började misstänka att det inte stämmer, att det inte finns någon corona, säger hon.

Därför blev hon glad när hon i slutet av januari blev inbjuden till en studiecirkel på Teams om coronaviruset, ordnad av Studiefrämjandet och projektet Kvinnokraft Järva.

En specialistläkare, Tomas Örnstedt, berättade om vaccinets historia, presenterade fakta och svarade på kvinnornas frågor om biverkningar och andra risker. Allt översattes till arabiska för dem som behövde.

– Det gjorde att jag ändrade mig. Jag var jätteorolig innan och ville inte alls ta vaccinet. Men han förklarade på rätt sätt. Nu kommer jag att ta vaccinet när det blir min tur, säger Samah Zaytoun.

– Dessutom fick jag veta att jag tillhör en riskgrupp eftersom jag är överviktig. Så nu längtar jag efter vaccinet ännu mer. Mina barn hade inte heller informationen. Men nu efter cirkeln har jag kunnat förklara för dem.

"Gör det obligatoriskt"

Mariam Al-Sharifi är stadsdelsmamma och anställd på medborgarkontoreti Tensta. Hon är med och tolkar under intervjun. Samah pratar lite svenska, men behöver ändå översättninghjälp.

– Alla skulle behöva gå en sån här studiecirkel. Det borde vara obligatoriskt för alla som inte kan läsa och skriva – för alla som är arbetslösa, alla som är svagai svenska språket, säger Samah Zaytoun.

Mariam Al-Sharifi håller med:

– Det vore jättebra. Vi har massor av kvinnor här som inte ens kan skriva sitt namn. För dem vore det bra om de kan möta en läkare ansikte mot ansikte, så att alla får rätt information, säger hon.

– Vi försöker sprida kunskapen så gott vi kan. Vi har en whats up-grupp där många mammor är med. Men vi har inte haft så mycket information på olika språk som vi kan sprida. Det är det som behövs.

Hur mycket vet föräldrarna ni träffar?

– Det finns de som inte tror att vaccinet är till för alla, utan bara för dem med bra ekonomi. Den information som folk får i dag är sånt som sprids från grannar till grannar, men det är mycket felaktigheter. Det vi vill ha är riktig information från staden, så att alla förstår varför det är viktigt att vaccinera sig, säger Mariam Al-Sharifi.

Fadwa Aqel, föräldrautbildare inom Studiefrämjandet, höll i studiecirkeln.

– Vi fick generellt bra feedback. De tyckte att de fick bra information. Själv var jag osäker innan, men efter den här träffen vill jag vaccinera mig, säger hon.

https://www.mitti.se/nyheter/covidbussarna-sadlar-om-till-vaccinbussar/repuay!Y1W12C7qFGcax7G47VXyA/

https://www.mitti.se/nyheter/sa-manga-har-fatt-forsta-dosen-coronavaccin-i-stockholm/repuaC!8ATb@E7yfliap9QYi4EM5A/