#ettsthlm

Elin Berggren med Leo, 6 och Rut, 2. Foto: Petter Beckman

Tidsresa på norra Järvafältet

Kliv av tåget i Häggvik eller Barkarby och promenera rakt in i 1800-talet. Det undersköna kulturlandskapet i norra Järvafältets tre naturreservat slår förstagångsbesökarna med häpnad. För de kringboende är det en hemlighet de gärna delar med sig av.

  • Publicerad 12:00, 17 jul 2021

”Vi fick tipset av kompisar”

Elin Berggren från Solna, med Leo, 6 och Rut, 2, kelar med den trevliga geten på Bögs gård, en kort promenad från Häggvik.

– Det är första gången vi är här. Vi fick tipset av kompisar, säger Elin.

Nu har de picknickat, tappat nappen i hönsens matskål och klättrat på den gamla traktorn.

– Och jag hälsat på en kalv, säger Rut.

Här finns också järnåldersgravar, islandshästar och ett populärt fik.

Gnana Urthiren

"Jag promenerar här 4-5 gånger i veckan"

Gnana Urthiren, Sollentuna, älskar att gå en runda i naturreservatet vid Bögs gård och njuta av fågelsången, skogen och det välbevarade gamla odlingslandskapet.

– Jag promenerar här 4-5 gånger i veckan och har gjort det i många år, säger hon.

Frank Holm och Jesper Ritzén Foto: Petter Beckman

Man blir som en liten grabb igen – fast på 1800-talet

Stilla countrymusik hörs från en högtalare i cykelkorgen när kompisarna Frank Holm och Jesper Ritzén från Sollentuna pausar vid grillplatsen under eken, en kilometer innanför Bögs gård.

– Det är som på landet, men finare än vanlig landsbygd, säger Jesper.

– Ja för mig som är född i Piteå känns det som där man växte upp, man blir som en liten grabb igen. Fast bättre, man är tillbaka på 1800-talet, säger Frank.

– Det är en overklighetskänsla att det här finns, bara 10 minuter bort med cykeln. Man blir förvånad över hur få som hittar hit, säger Jesper.

Shezana och Rizwan Syed

”Jag kan verkligen rekommendera bullarna”

I sydöstra hörnet av naturreservatet reser sig Akallas färgglada höghus bakom skogsbrynet. Makarna Shezana och Rizwan Syed från Barkarby, i andra ändan av skogen, går nästan dagligen en runda på 15 000–20 000 steg. Nu är de halvvägs hem.

– Det här är vårt favoritområde, vi tröttnar aldrig på det. Varje årstid har sin egen skönhet, säger Shezana.

– Det finns färska bullar på Säby gårds café i Järfälla som jag verkligen kan rekommendera, tipsar Rizwan.

”VI firar att en kompis har fått en liten dotter”

Fläskspett, kycklinglår, tomater och pitabröd – och armenisk dansmusik på hög volym. Sex kompisar, varav flera jobbar tillsammans i en av männens byggfirma, låter grilldoften sprida sig över Akalla by när middagstiden närmar sig.

Nu är vi utanför naturreservatets gräns, men träden, fälten och hagarna är lika vackra – och bara några hundra meter från tunnelbanan.

– I dag firar firar vi att en kompis just har fått en liten dotter. Vi gillar stället och brukar komma hit och grilla varje vecka på sommaren, säger Antoni.

Fredrik Sintring, Emil Sydlén, Lucas Malmqvist och Albin Ekman från Sollentuna på väg ut i grönskan någon kilometer ifrån Bögs gård.

Dela med dig av din favoritplats!

EttSthlm är en specialsida inom Mitt i som undersöker hur vi kan få ett mer sammanhållet Stockholm. Dela med dig av din favoritplats i Stockholmsområdet på sommaren - tagga ditt inlägg med #ettsthlm och #sommarpärlor i sociala medier!