#ettsthlm

Testa samtalsvagnar i t-banan!

Märk upp en tunnelbanevagn i varje tåg med en särskild färg som betyder "här kan du prata med en främling". Förslaget lades fram under #EttSthlms diskussionskväll i Gallerian i måndags. "Värt att testa", tyckte flera.

  • Publicerad 10:56, 29 nov 2019

Prata med en främling. Amos Segoete och Juli Wennergren Nordling diskuterade plankning på scenen i Gallerian tillsammans med Petter Beckman från #EttSthlm. Foto: Christina Korsun

Diskussionen skulle egentligen handla om plankning. Men samtalet i den åldersblandade lilla grupp som samlades i Gallerian i måndags, gled snart över till att handla om sociala spelregler i tunnelbanan.

Vad stör vi oss på? Är det ok att äta mat som luktar? Ska man säga till ungdomar som stökar?

Att mobiltelefonerna minskar den mellanmänskliga kontakten i vagnarna var alla överens om.

– Tidigare när folk läste Metro, då hände det att man började prata med personen mittemot, om båda satt och läste samma sak, under fotbolls-VM till exempel. Telefonen är så mycket mer privat, sa Amos Segoete, mellanstadielärare från Sollentuna.

Tryggare med mobil

– Även om man kanske vill prata med andra så är man lite rädd för det. Hellre än att riskera att möta andras blickar känns det tryggare att ta upp telefonen och låsa in sig i den bubblan, fortsatte han.

Mindre konstigt

Bengt Thunvall, pensionerad bilskolelärare från Hässelby, berättade att han ibland under långa tunnelbaneresor försöker inleda samtal med främlingar.

– Folk tittar konstigt och undrar "vad har han för avsikt?" Särskilt om det är kvinnor.

Så Bengt har tänkt ut ett förslag: i varje tunnelbanevagn borde man sätta upp diskussionsämnen på en av skyltarna i fönstren.

– Det kan vara om sport eller om aktuella frågor. "Tror ni att Löfven sitter kvar mandatperioden ut" och sånt. Det gör att man får en anledning att börja prata och det känns inte så konstigt, menade Bengt.

Komma igång

Anders Sundholm, Östermalm invände att det kunde bli tillgjort och konstruerat. Amos Segoete tyckte det skulle vara spännande att testa.

– Det bästa vore ju att prata utan skyltar. Men eftersom vi är så långt ifrån det här med spontana sociala samtal, så kanske skyltarna kan vara ett stöd att få igång det.

SE VIDEO: Invigningen av den nya mötesplatsen P.U.S.H

Bengt Thunvall berättade om sin idé med samtalsskyltar i tunnelbanan för Alice Mikkelsen och Anders Sundholm. Foto: Christina Korsun

Många ensamma

Alice Mikkelsen, nyinflyttad i Haninge, framhöll att alla inte har ett sånt behov.

– Men samtidigt har vi ju ett stort problem med att många känner sig ensamma och tunnelbanan skulle kunna utnyttjas som mötesplats. Kanske i en viss vagn så att folk som vill föra en diskussion kan ses där.

Flera av de andra gillade tanken.

– Mycket bra idé faktiskt. Man kan ta första eller sista vagnen, sa Bengt.

– En slags samtalsvagnar, med en tydlig färg, föreslog Amos.

Mänskliga kontakter

– Jag pratar ofta med främlingar, men inte i tunnelbanan. Jag vill inte störa någon annan. Men jag tycker det är trevligt om någon tar initiativet. Så absolut, varför inte, sa Anders Sundholm.

Dzenana Mehinbasic från Bromsten tvekade.

– Jag vet inte. Det här individualistiska är så djupt rotat i det svenska samhället, jag tror det behövs mycket mer för att bryta det. För vissa kanske det skulle fungera, men många sätter nog på sig hörlurarna iallafall. Det är så läskigt att ta det där steget.

– Men jag tror ändå att många skulle behöva mer av det här medmänskliga. Den riktiga kontakten, istället för bara de sociala medierna, tillade hon.

Diskussionslappar. "Jag skulle försöka hindra någon som försöker gå igenom spärren med mig". Ja eller nej? Foto: Christina Korsun

"Plankning är en klassfråga"

Hur gick resten av diskussionen om plankning?

LÄS MER på ettsthlms webbplats

Nästa diskussion måndag 9/12:

VART ÄR STOCKHOLM PÅ VÄG?

Om rädslor, framtidstro och verklighetsbilder som krockar. Håller gängkriminalitet och parallellsamhällen på att över våra förorter? Är det en befogad rädsla – eller är problemet något helt annat? Vilken verklighetsbild stämmer? Vad ger hopp? Kom och diskutera!

Plats: Skejt-mötesplatsen P.U.S.H, Gallerian vid Hamngatan, ovanpå Victoria’s Secret

Tid: Måndag 9/12 kl 17-18.30

VÄLKOMNA!

#EttSthlm är ett initiativ av DirektPress, med finansiering från SL, Svenska Bostäder och Vinnova. Syftet är att stimulera till samtal över vi- och dom-gränserna inom Storstockholm. Journalistiken är oberoende. Mer info, artiklar, filmer och podd: ettsthlm.se

Visa merVisa mindre

Tag plats. Prova vårt tunnelbanesäte, en trappa upp i Gallerian, skejt-mötesplatsen P.U.S.H ovanpå Victoria's Secret. Foto: Christina Korsun