#ettsthlm

Stockholmare: Så hoppas vi att stan att förändras av coronan

Vad kommer ut på andra sidan av coronakrisen? Går allt tillbaka till det vanliga eller har Stockholm förändrats för alltid? Under körsbärsblommorna i Kungsträdgården ser de flesta vi pratar med en ny och lite snällare framtid ta form bortom sorgen och rädslan.

  • Publicerad 15:50, 10 apr 2020

Kommer Stockholm att förändras genom coronakrisen?

Alexandra Svedjehed, Bromma, med Mikael Lindberg, Haninge

A: Ja, folk blir mer fantasifulla när det gäller sociala saker. Stockholm har ju varit singlarnas stad, det är många som är ensamma. Jag tror krisen har blivit en ögonöppnare, att folk uppskattar att träffas mer och hittar nya sätt att umgås.

M: Vi kommer att få ett hälsosammare liv. Folk är så uttråkade att de börjar gå ut och motionera mycket mer. Och laga mat hemma. Det tror jag kommer att fortsätta.

Dadallah Hosseini, Thorildsplan

– Efter coronan kommer alla att gå ut och festa med kompisar och familjer, det kommer att bli bästa dagen. Nu är det så tråkigt, alla är rädda för varandra, skolan är stängd och det enda jag kan göra är att gå och träna. Alla i hela världen blir glada när det här tar slut.

Louise, Vasastan

– Jag vill inte att vi ska gå tillbaka till det gamla. Det finns en anledning till att det här händer, att vi ska stanna upp och tänka efter vad som är viktigt. Vi har kört på i ett ekorrhjul som bara handlat om att konsumera, istället för att hjälpa varandra. Vi kommer att gå in i en ny tid genom det här.

Marcelo Parra, Skärholmen, med Francisca Valencia och barnen Celina och Tiago

– Livet har blivit skönare med mindre stress. Man är hemma mer, tar vara på lugnet och hinner umgås med barnen. Det skulle vara fint om det kunde fortsätta så. Jag tycker det är härligt att jorden får andas. Det funkar ju nu, varför inte fortsätta så?

Kerstin Stridsberg, Södermalm

– Man kanske får sig en tankeställare. Folk blir nog mer ödmjuka och tar inte saker för givna. Många har blivit mer uppmärksamma och hjälpsamma. Tidigare trodde jag att det var tuffare och hårdare här inne i stan. Coronan ger mer en känsla av att man kan lita på varann.

Anders Plenker-Tind, Stureby

– Något kommer man väl ha lärt sig, som att man måste ha beredskapslager av sjukvårdsmaterial. I övrigt tror jag vi går tillbaka till samma slags liv. Jag tror människorna är för egoistiska för att avstå från något. Själv har jag det ganska bra, hugger ved till kaminen och går inte ut så mycket.

Laila Kerpic, Tyresö, med Oliver Gojcevic

– Jag tror att det leder till en snällare, tryggare stad med mer generositet och gemenskap. Inte så individualistiskt som det har varit. Det kommer garanterat att bli bättre. Man kommer inte att ta saker lika mycket för givna utan njuta mer av människors sällskap.

Jacques Radinson, Liljeholmen

– Nej, ingenting kommer att förändras tyvärr. Man vill inte ta tag i de stora problem som krisen har gjort synliga, att de pengar som borde gå till vård, äldreomsorg, skolor och dagis istället går till konsulter och projektledare som parasiterar på statens resurser.

Mia Ånestrand, Tyresö

– Jag tror att samhället blir lite annorlunda, att folk ändrar sitt liv lite så att de får mer tid att umgås med andra. Man inser kanske att man jobbade lite för mycket. Krisen gör så att folk sammanförs mer. Men det är synd om affärerna och om alla som förlorar jobben.