– Köpa sommarstuga? Nej, jag har nog aldrig hört någon av mina jämnåriga prata om det, säger 30-åriga Belsam Djehiche, HR-administratör och tvåbarnsmamma i Järfälla.

– De enda jag vet som äger en stuga har svenskt påbrå. Och de har nog ärvt den, tillägger hon.

Kulturell uppdelning

Ingen i Sverige har forskat kring temat. Men en rundringning till stuguthyrare, etnologer och mäklare bekräftar bilden av en kulturell uppdelning: det här med att åka iväg till en sommarstuga på semestern är något nästan bara ursprungssvenskar ägnar sig åt.

– För oss som är andra generationen med utländska rötter är det nog mer prioriterat att spara ihop till en bostadsrätt eller ett hus, menar Belsam Djehiche.

Hon ger sig gärna ger sig ut i naturen med familjen på hemmaplan: korvgrillning vid stranden, pulkaåkning på vintern eller dagsturer till Fjäderholmarna och Vaxholm.

– Men på semestern föredrar nog många att åka till släkten i föräldrarnas hemland. När jag var liten var det resorna till Algeriet som jag längtade efter: värmen, stränderna, miljöombytet. Det var inte lika kul att vara kvar i Sverige på sommarlovet, säger Belsam.

"Ingen anknytning"

Hennes man, Amir Bouzenzana berättar att han var i skärgården på scoutläger när han var yngre.

– Det var riktigt najs. Men man kommer ändå inte riktigt in i det livet, båtar och så, om man inte har anknytningen, säger Amir.

Att kontakter och släktband spelar roll bekräftas av Micaela Kvammen, operationssjuksköterska på Kungsholmen.

Förra sommaren köpte hon och hennes man en stuga nära stranden i Årsta Havsbad, Haninge: 30 minuter från stan, perfekt under pandemi och föräldraledighet.

Kompisens morföräldrar

– Jag har varit här många somrar och bott hos en kompis, vars morföräldrar har en stuga. Och eftersom vi bor i hyresrätt har vi nu haft råd att köpa själva.

Micaela berättar att hon är uppvuxen i Farsta i en familj utan mycket pengar och att hon lärde sig lantlivets charm när hennes pappa träffade en ny kvinna med en stuga i Mariefred.

Harar och rådjur

– Från att jag var fem-sex lekte jag i skogen. Jag har alltid intresserat mig för harar och rådjur. Det är något jag hoppas kunna föra över till min son.

– Helst skulle jag nog vilja bo på landet och vara självförsörjande bonde, säger Micaela Kvammen.

De inställda utlandsresorna under pandemin har ändå gjort att nya grupper fått upp ögonen för skärgårdslivet, visar statistik från Skärgårdsstiftelsen. På stiftelsens anläggningar som går att nå med bil – som Björnö och Gålö – ökade besökarantalet med 25-75 procent förra sommaren.

"Många nybörjare"

– Vi har fått många fler besökare som är nybörjare i naturen. Man märker det på hur de ställer frågor. Och i den här ökningen ser vi en blandning av både svensk och utländsk bakgrund, berättar Karen Andersson, tillsynsman på Björnö.

Belsam Djehiche utesluter inte att hon en dag vill prova stuglivet.

– Jag kan tänka mig att hyra en stuga någon gång. Eller kanske låna, säger hon.

Amira Amrani, Flemingsberg & Olivia Ikekwe, Spånga:

Amira: ”Man vill resa bort, helst utomlands. Förra sommaren var vi på Gotland och bodde i ett hus i två veckor. Det var skönt att komma bort från alla människor. Man är friare och kan koppla av mer när alla inte känner en.”Olivia: ”Vi brukar åka till min morfar i Turkiet. Den här sommaren skulle jag vilja åka till Gotland. Många ungdomar planerar att åka dit i år.

Ann Asperö, Årsta och Eva Asperö, Hökarängen:

Eva: ”Jag har hyrt en stuga här i Årsta Havsbad, en vecka varje sommar sedan 2014. Min dotter bor här permanent. Det är en riktig sommaridyll, med puls och folkliv också.”Ann: ”Förra året började min dotter också hyra här, när hon inte kunde åka utomlands. Jag tror det blir så: en börjar hyra och sen blir det fler och fler som man känner.

Abiha Fardous Chowdhury, Alby, och Saida Ahmed Mohamed, Rinkeby

Abiha: ”Jag gillar att vara hemma i stan. Man kan shoppa och ha picknick. Jag har aldrig varit i skärgården.”Saida: ”En gång i nian tog vi båten till Utö. Det var bättre där än i Stockholm. Folk litade på varandra och kunde lämna nyckeln i bilen. Jag skulle gärna vilja bo där, för att stresshantera. Och jag vill gärna ta min mamma dit. Jag tror att hon också skulle vilja flytta dit.