#ettsthlm

KRITISK. Maja Österlund, med barnen Billie och Francis, Södermalm: ”Bostadssituationen behöver förändras i grunden så att det inte krävs att man har rika föräldrar”, säger hon. Foto: Petter Beckman

Ska föräldrar hjälpa sina barn att köpa lägenhet?

”Som mamma vill jag ju hjälpa. Men det är inte säkert det är det bästa för barnet”, säger Wafaa Aghnim, fyrbarnsmamma i Farsta. En stor andel unga som köper lägenhet får hjälp av sina föräldrar. En självklar sak? Eller fel?

  • Publicerad 11:01, 18 jun 2022

Om barnet verkligen gillar lägenheten brukar de kunna tjata sig till den av sina föräldrar.

DETTA ÄR DEL TRE I ARTIKELSERIEN "NÅGONSTANS ATT BO?". LÄS ÄVEN DEL ETT OCH DEL TVÅ.

Robert, 59, är kostymklädd, bor i ett villaområde i Huddinge och säger att han står till höger i politiken. Men när det gäller bostäder för unga serverar han argument som normalt sett kommer från vänster.

– Jag tycker det är fel att så många föräldrar hjälper sina barn med kontantinsatsen. Man borde lösa behovet genom att bygga fler billiga hyresrätter, säger han.

Varför då?

– Dels för att det blir en press på en själv som förälder som jag inte tycker inte borde finnas.

– Men självklart också för att det leder till ökade klasskillnader. Det gör att bara de som har föräldrar med pengar får råd att bo. Det är för stor uppdelning redan idag, och skillnaderna blir ju ännu större, säger Robert.

HJÄLPT TILL. Rommell Vera Vera, Vaxholm: ”Vissa vill inte vara beroende av familjen. Men jag tycker att man ska göra det om man kan. Jag har själv hjälpt min lillebror. Det ökar ju möjligheten att få en bostad”. Foto: Petter Beckman

Cirka hälften av alla unga som köper sin första lägenhet får hjälp med kontantinsatsen av sina föräldrar, uppskattar flera mäklare som Mitt i har pratat med.

En mäklare i Västerort, som vill vara anonym, menar att föräldrarnas medfinansiering kan bidra till att driva upp priserna.

– När det inte är ens egna pengar ser man inte värdet i lägenheten på samma sätt. Om barnet verkligen gillar lägenheten då blir det ofta en affär, särskilt när det handlar om väldigt unga köpare. De brukar kunna tjata sig till det av sina föräldrar, säger mäklaren.

”Föräldrar curlar sina barn för mycket”, sa boendeekonomen Claudia Wörmann på låneinstiutet SBAB i förra veckans artikel. Hon utvecklar:

– Innebörden är att man ger upp om att samhället ska kunna lösa det här. Det sätter också en social press på föräldrar, det blir någonting man förväntas göra. Och man kanske vill använda pengarna till något annat, säger Claudia Wörmann.

SPARAR. Vicky Saez, Farsta, med Louise 4 månader: "Jag sparar hela tiden till mitt barn, så att hon ska få ett bättre liv, att det blir blir så stressigt för henne. Just nu tänker jag att det blir pengar till körkort, men kanske också till bostad." Foto: Petter Beckman

Wafaa Aghnim i Farsta är mamma till fyra barn i åldern 13-20 år. Hon kommer att hjälpa till så gott hon kan, berättar hon, men är samtidigt kluven:

– Frågan har två sidor. Som förälder är det enklast hjälpa till med pengar, för sin egen skull, för att man mår bättre själv när barnen har det bra, säger Wafaa.

– Men för barnens skull kan det vara bättre att låta bli. Hur ska de annars kunna bli självständiga?

Wafaa Aghnim tycker det vore bättre om man kunde se bostadsfrågan som ett ansvar för hela samhället.

– Vi betalar ju skatt. Och vi vill att barnen ska känna sig som medborgare, inte att vi ska vara beroende av varandra ekonomiskt i familjen, säger hon.

SJÄLVKLART. Carl Wrede af Elimä, Södermalm: "Självklart, om man har råd tycker jag man ska göra det. Annars ska man inte barn. Att vara förälder innebär att göra uppoffringar." Foto: Petter Beckman

Maja Österlund på Södermalm är mamma till Billie, 2 år, och Francis 7 månader.

– Jag tycker att bostadspolitiken behöver förändras i grunden så att det inte krävs att man har rika föräldrar, annars kommer vi aldrig få bort segregationen, säger hon.

– Men jag kommer ändå att spara till mina barn, fast det går emot min ideologi. Jag tror tyvärr inte att bostadskön kommer att bli kortare. Jag önskar det fanns mer motivation från politiker att ta tag i det här, säger Maja Österlund.

Mitt i:s läsare kluvna till blandade bostadsområden

Trygghet och schyssta grannar lockar till Täby

Nu bryts segregationen – för dem som har jobb

Lägst kostnad för unga i bostadsrätt

2021 bodde 55 procent av 20–27-åringarna i Stockholm i eget boende, enligt Hyresgästföreningens enkät.

Av dessa bodde 37 procent i en bostadsrätt, 32 procent i hyreslägenhet med förstahandskontrakt, 14 procent i studentbostad och 11 procent hyrde i andra eller tredje hand.

Unga vuxna med bostadsrätt hade en genomsnittlig boendekostnad på 5 283 kronor i månaden, mot 6 536 kronor för unga med förstahandskontrakt.

Visa merVisa mindre

Vad tycker du?

I några artiklar tittar vi närmare på bostadsfrågan för unga vuxna. Vad krävs för att man ska kunna flytta hemifrån? Läs tidigare artiklar på mitti.se, hör gärna av dig med tips och tankar och diskutera artiklarna på facebook.se/mittistockholm