#ettsthlm

Polisen befarar: Rånen ökar vi-och-dom-uppdelningen

RÅNRISK DEL 4. Unga i innerstan löper inte större risk att bli rånade än andra. Ändå finns en fara att rånen förstärker fördomar mellan grupper, menar rånutredaren Carl Johan Birkoff. – För en kille i Vasastan som blir rånad av ett förortsgäng känns det lätt som att ”vi” blir rånade av ”dom”. Debatten hamnar snett, menar han.

  • Publicerad 15:40, 3 mar 2020

Illustration: Kevin Scheffer

1. ”Tjena, har någon av er en tändare?”

”Hej! Hörni! Kom hit!” En bil med några unga män i saktar in vid en trottoarkant söder om stan. Bilrutan hissas ner. En kille i baksätet försöker locka till sig grupp med andra ungdomar som hänger i närheten. ”Tjena, har någon av er en tändare?”

En av killarna på trottoaren kommer fram, lite för nära. En kort stund senare har killarna i bilen försökt ta hans mobil.

– Rån kan hända när som helst på dagen i alla delar av stan. Och det kan starta med lite småsnack, att någon försöker få din uppmärksamhet. Sen byggs det upp, säger polisen Carl Johan Birkoff.

2. ”Förnedringsrånen är sällsynta extremfall”

Carl Johan Birkoff är förundersökningsledare för ungdomsbrott i polisdistriktet Stockholm City. Han tycker det är viktigt att ge en motbild till de senaste veckornas diskussion om de så kallade förnedringsrånen, där ungdomar till exempel blir avklädda och urinerade på.

Förnedringsrånare döms ut av gamla vänner

– Det är olyckligt när allt fokus hamnar på några väldigt sällsynta extremfall. Det riskerar att skymma den kränkning som även mer vardagliga rån innebär, som ofta är mycket mer subtila men som ändå skapar en väldigt stor rädsla och långtgående konsekvenser, säger han.

3. ”Det handlar inte om orten mot innerstan”

I genomsnitt polisanmäls varje dag tre personrån mot unga i Stockholms polisdistrikt, drygt tusen fall under 2019. Cirka 80 procent av rånen sker i utanför innerstan och allra flest i de södra förorterna.

Samtidigt är det rånen i innerstan som har ökat mest den senaste tiden: en fördubbling på Norrmalm sedan 2017. Och på Söder en tredubbling.

– Och eftersom de flesta som misstänkts för rånen i City bor i förorterna blir det lätt en debatt om ”orten mot innerstan”. Men så enkelt är det inte. Merparten av rånen begås ju i kranskommunerna, säger Birkoff.

4. ”Odenplan har blivit en ’hotspot’ för rån”

Enkäter visar att niondeklassarna i Rinkeby-Tensta och i Skärholmen utsätts för rån ungefär lika ofta som niorna på Kungsholmen eller Norrmalm. Knappt var tionde elev i dessa stadsdelar har drabbats det senaste året, enligt senaste mätningen 2018.

Vissa platser i innerstan sticker ändå ut, det som polisen kallar ”hotspots” för ungdomsrån. Odenplan är en sådan.

– Det är en plats med väldigt stor genomströmning av folk. Den nya pendeltågsstationen har säkert bidragit. Det är väldigt lätt att ta sig dit och går snabbt att komma därifrån. Klart att det händer grejer.

"Man kollar om de ser svaga ut, om de saknar självrespekt"

Artikelserien finns också som bildspel på Instagram, sök på ettsthlm.

5. ”Det fria skolvalet bidrar till brottsligheten”

Kring Odenplan finns också många skolor dit elever kommer resande från hela regionen, framhåller Birkoff, vilket han menar kan bidra till rånfrekvensen.

– Vi har idag en enorm rörlighet av elever inom stan. Förr fanns en tryggare social kontext kring en skola, du kände de ungdomar som rörde sig i området och du visste vilka deras syskon och föräldrar var. Det fria skolvalet har ritat om kartan. Det ger mindre social koll.

– Vi ser det generellt när det gäller brottsligheten inom skolorna: våld, misshandel och hot. Jag tror det kan kopplas till den ökade rörligheten.

6. ”Känslan är att ’vi’ blir rånade av ’dom’”

Vad blir konsekvensen för den sociala sammanhållningen?

– Det är klart att det händer något med ungdomarnas syn på varandra när de blir utsatta för ett brott, säger Carl Johan Birkoff.

Hurdå?

– Om du bor i Vasastan och blir rånad ett gäng från en förort, då känns det lätt som att ”vi” blir rånade av ”dom”. Det spär på fördomar man redan har och kan skapa en rädsla om man stöter på ungdomar som påminner om gärningsmännen.

– Det skulle vara konstigt om det inte förstärkte vi-och-dom-uppdelningen. Det är olyckligt, men det är absolut känslan jag får när jag hör ungdomar prata.

Stå upp för dig själv! Så tar du tillbaka makten efter ett rån

Illustration; Kevin Scheffer

7. ”Vi förlorar bara på att sätta etiketter”

Och vad tänker du om det?

– Det är naturligt att man gör förenklingar när man ställs inför ett problem. Det gör vi alla.

– Men när det framställs i debatten som att det är invandrare som rånar svenskar tycker jag att man är ute på väldigt tunn is. Vem är svensk idag? En väldigt stor del av Stockholmarna har något form av utländsk bakgrund. I en diskussion där sådana etiketter görs till huvudsak finns det bara förlorare.

8. ”Ungdomarna behöver mötas mer på fritiden”

Vad skulle du vilja förändra?

– Ett problem är att det saknas gemensamma arenor. Och då blir det lätt en misstänksamhet mellan grupperna. Många umgås nog mest med dem som har samma bakgrund som man själv. Och då lär man sig inget nytt.

– Jag tänker att man skulle behöva mötas på fritiden på ett helt annat sätt. Som i USA och England där skolorna har egna fotbollslag, orkestrar eller fotoklubbar. Det skulle vi behöva ha i Sverige också, istället för att dela upp sig i egna lag. Då tror jag att ungdomarna skulle må bättre och integreras bättre med varandra.

9. ”Hela klassen borde ställa upp på rättegången”

Vad behövs mer?

– Det vore bra om alla skolor i Stockholm kunde ha en gemensam plan för hur man agerar när det gäller rån. Att man visar att de goda krafterna är i majoritet. Att klasskamraterna är med på rättegången, till exempel, så att man blir fler än gärningsmannens kompisar på läktaren.

– Man skulle också behöva ha ett samhälle där man i möjligaste mån minskar de sociala klyftorna. Och att man på alla plan försöker bygga bort vi-och-dom-uppdelningarna. Man kan inte lösa problemet bara inom skolan eller inom bostadspolitiken. Man måste ta ett samlat grepp.

"Jag har alltid velat kunna slåss. Försvara mig. Och nu hände det."

Brommapappa kräver krafttag mot ungdomsrån

Tyck till! Vad tänker du om ungdomsrånen?

Har du eller ditt barn blivit rånad? Vill du berätta? Har du förslag på hur man ska lösa den här frågan?

Kontakta oss: info@ettsthlm.se. Mer material finns på ettsthlm.se

Diskutera gärna artiklarna på vår facebooksida eller på instagram.

#EttSthlm är ett projekt initierat av DirektPress som handlar om att motverka polarisering och segregation inom Storstockholm.

Vi vill starta samtal över vi-och-dom-gränserna både kring det som binder oss samman och kring det som reser murar inom stan. Målet är ett mer sammanhållet, öppnare och roligare Stockholm.

Visa merVisa mindre